Рецепти
Пилешки копани со сос од бело вино Ана Ѓорова

Динстани копани во превкусен сос за одличен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки копан(10 )

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Ѓумбир(1/2 Кафена лажица)

Вегета(2 Супени лажици)

Рузмарин(1 Гранче)

Лимон(1 )

Бело вино(100 Милилитри)

Сенф(1 Супена лажица)

Лук(3 Чешниња)

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. На пилешките копани отстранете им ја кожата и ставете ги во длабок сад.
  2. Попрскајте ги со 80 мл маслиново масло, додајте им изрендана кора од лимон, ситно сечкан лук, рузмарин, сол, бибер, ѓумбир, 1 лажица вегета и сенфот, па добро промешајте.
  3. Оставете ги копаните да отстојат во маринадата во фрижидер околу 30 минути.
  4. Потоа извадете ги копаните од садот и пржете ги на загреано маслиново масло во грил тава на оган.
  5. Во садот со маринадата додајте уште 1 лажица вегета, лимоновиот сок и уште сол и бибер по вкус.
  6. Измешајте и додајте 200 мл вода и густинот. Непрекинато мешајте со жица додека густинот се растопи.
  7. Откако копаните ќе поруменат од сите страни, додајте ги виното и маринадата и динстајте ги 30 минути на умерен оган.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: