Рецепти

Пилешки копани со сос од бело вино
Динстани копани во превкусен сос за одличен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(10 )
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
Ѓумбир(1/2 Кафена лажица)
Вегета(2 Супени лажици)
Рузмарин(1 Гранче)
Лимон(1 )
Бело вино(100 Милилитри)
Сенф(1 Супена лажица)
Лук(3 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- На пилешките копани отстранете им ја кожата и ставете ги во длабок сад.
- Попрскајте ги со 80 мл маслиново масло, додајте им изрендана кора од лимон, ситно сечкан лук, рузмарин, сол, бибер, ѓумбир, 1 лажица вегета и сенфот, па добро промешајте.
- Оставете ги копаните да отстојат во маринадата во фрижидер околу 30 минути.
- Потоа извадете ги копаните од садот и пржете ги на загреано маслиново масло во грил тава на оган.
- Во садот со маринадата додајте уште 1 лажица вегета, лимоновиот сок и уште сол и бибер по вкус.
- Измешајте и додајте 200 мл вода и густинот. Непрекинато мешајте со жица додека густинот се растопи.
- Откако копаните ќе поруменат од сите страни, додајте ги виното и маринадата и динстајте ги 30 минути на умерен оган.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во