Рецепти
Пилешки копани со сос од бело вино Ана Ѓорова

Динстани копани во превкусен сос за одличен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки копан(10 )

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Ѓумбир(1/2 Кафена лажица)

Вегета(2 Супени лажици)

Рузмарин(1 Гранче)

Лимон(1 )

Бело вино(100 Милилитри)

Сенф(1 Супена лажица)

Лук(3 Чешниња)

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. На пилешките копани отстранете им ја кожата и ставете ги во длабок сад.
  2. Попрскајте ги со 80 мл маслиново масло, додајте им изрендана кора од лимон, ситно сечкан лук, рузмарин, сол, бибер, ѓумбир, 1 лажица вегета и сенфот, па добро промешајте.
  3. Оставете ги копаните да отстојат во маринадата во фрижидер околу 30 минути.
  4. Потоа извадете ги копаните од садот и пржете ги на загреано маслиново масло во грил тава на оган.
  5. Во садот со маринадата додајте уште 1 лажица вегета, лимоновиот сок и уште сол и бибер по вкус.
  6. Измешајте и додајте 200 мл вода и густинот. Непрекинато мешајте со жица додека густинот се растопи.
  7. Откако копаните ќе поруменат од сите страни, додајте ги виното и маринадата и динстајте ги 30 минути на умерен оган.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: