Рецепти
Пилешки крилца со компир
Гурмански крилца со зачини и печен компир
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки крилца(1 Килограм)
Сол(1 Кафена лажица)
Вегета(2 Кафени лажици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Бел пипер(1 Кафена лажица)
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Кафена лажица)
Компир(2-3 )
Масло(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилешките крилца се чистат, се зачинуваат со вегета и со мешавина од суви билки, сол, бибер, бел пипер, црвен пипер и со масло.
- Се оставаат да отстојат 2-3 часа во фрижидер со повремено мешање за да се зачинат од сите страни.
- Компирот се лупи и се сечка на коцкички.
- Во огноотпорен сад се редат крилцата и се распоредува компирот. Се покрива со алуминиумска фолија, пред печење фолијата се дупчи со чепкалка.
- Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути, а потоа се отстранува фолијата и се пече додека зарумени.
- Зачинетите пилешки крилца се служат со компирот и со сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во