Рецепти
Пилешки крилца со компир Ана Ѓорова

Гурмански крилца со зачини и печен компир

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки крилца(1 Килограм)

Сол(1 Кафена лажица)

Вегета(2 Кафени лажици)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Бел пипер(1 Кафена лажица)

Италијански зачин (мешан зачин)(1 Кафена лажица)

Компир(2-3 )

Масло(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пилешките крилца се чистат, се зачинуваат со вегета и со мешавина од суви билки, сол, бибер, бел пипер, црвен пипер и со масло.
  2. Се оставаат да отстојат 2-3 часа во фрижидер со повремено мешање за да се зачинат од сите страни.
  3. Компирот се лупи и се сечка на коцкички.
  4. Во огноотпорен сад се редат крилцата и се распоредува компирот. Се покрива со алуминиумска фолија, пред печење фолијата се дупчи со чепкалка.
  5. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути, а потоа се отстранува фолијата и се пече додека зарумени.
  6. Зачинетите пилешки крилца се служат со компирот и со сезонска салата.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: