Рецепти
Пилешки ражничи на хавајски начин
Послужете ги овие хавајски пилешки ражничи на топол летен ден и уживајте!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(600 Грама)
Лук(4 Главици)
Ѓумбир во прав(1 Супена лажица)
Зелена пиперка(12 )
Ананас(3 Чаши)
Црвен кромид(1 )
Кечап(1/3 Чаша)
Соја сос(1/3 Чаша)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Кафеав шеќер(1/3 Чаша)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
Оцет од ориз(11 Супени лажици)
Масло од сусам(1/2 Кафена лажица)
Сок од ананас(1/4 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 160 минути
- Во сад за мешање ставете ги кечапот, кафениот шеќер, сосот од соја, сокот од ананас, 2 супени лажици од маслиновото масло, оцетот од ориз, лукот, ѓумбирот и маслото од сусам и измешајте ги. Потоа во смесата ставете 3/4 пиперки и посолете по желба.
- Ставете го пилешкото во ќеса, ставете 1/2 чаша од маринадата. Додајте го остатокот од маринадата, затворете ја ќесата и оставете ја во фрижидер 1-2 часа.
- Во меѓувреме оставете 10 стапчиња за ражници да се натопат во вода 1 час.
- Загрејте ја скарата над средна топлина до 400 степени.
- Во меѓувреме, попрскајте ги останатите 2 лажици маслиново масло врз црвениот кромид, пиперката и ананасот и измежајте.
- Ставете сол и пипер врз кромидот, пиперката и ананасот и потоа заедо со пилешкото набоцкајте ги едно по друго на стапчињата за ражничи се додека месото не се потроши.
- Намачкајте ја скарата со маслиново масло и ставете ги ражничите врз неа. Почекајте 5 минути пред да ги намачкате краевите со маринада. Свртете ги ражничите на другата страна и повторно намачкајте ги со останатата маринада. Почекајте 4 минути и потоа трнете ги ражничите од скарата. Послужете ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во