Рецепти
Пилешко бело месо во бешамел сос
Пилешки стек со павлака, кашкавал, шампињони и маслинки како идеја за денешниот ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(4 Парчиња)
Свежи шампињони(300 Грама)
Црни маслинки(8 )
Павлака(4 Супени лажици)
Кашкавал(4 Парчиња)
Путер(1 Супена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
Вода(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за 40 минути
- Парчињата бело месо се толчат од двете страни, се посолуваат со вегета и бибер и се пржат во масло на тивок оган да омекнат, а потоа се ставаат во тава за печење. Во истото масло се пропржуваат сечканите шампињони.
- Во меѓувреме се прави бешамел сос. Се приготвува со путерот кој се растопува во тавче и се додава брашното. Се пропржува и се додава водата за да се добие кашеста смеса.
- Во тавата за печење стековите се прелеваат со сосот и врз секој стек се ставаат печурки, сечкани маслинки, по една лажица павлака и по едно парче кашкавал.
- Тавата се става во загреана рерна и се пече на 200 степени, околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во