Рецепти

Пилешко со лимон
Вкусно динстано пилешко со одличен шмек. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Кромид(1 помала главица )
Целер(2 )
Пашканат(1 )
Морков(1 )
Лук(1 Чешне)
Свежа мајчина душица(1 Гранче)
Бело вино(1 црпалка )
Бистра зеленчукова супа(1 црпалка )
Лимон(2 )
Брашно(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Исечкајте ги ситно или изрендајте ги кромидот, пашканатот, морковот, целерот, лукот и мајчината душичка, па пропржете ги во тава со малку загреано масло.
- Откако зеленчукот ќе омекне, додајте ги парчињата пилешко месо и пропржете ги.
- Потоа додајте го белото вино и динстајте со тоа што ќе ги превртувате парчињата месо одвреме-навреме.
- Во меѓувреме исцедете го сокот од лимон и измешајте го со брашното и 1 кутлача супа така што ќе добиете кремаст сос; зачинете го со сол и бибер и измешајте.
- Откако пилешкото ќе биде готово, додајте го сосот од лимонот и гответе уште неколку минути малку да испари течноста. Зачинете уште по вкус со сол и бибер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во