Рецепти
Пире од спанаќ
Вака приготвеното пире од спанаќ може да се комбинира со печени или со варени компири, потоа со месо или со риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(1/2 Килограм)
Путер(малку )
Павлака(250 Милилитри)
Млеко(200 Милилитри)
Брашно(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Спанаќот се чисти, се мие и потоа се става да се свари во врела вода околу 10 минути.
- Во друг сад се прави бела запршка од брашното и маслото за јадење.
- Во запршката, пред да пожолти брашното, се додава сварениот спанаќ и притоа се меша додека се пржи.
- Додека се пржи спанаќот, се додава малку путер, млеко, па заедно се динстаат.
- На крајот се додаваат павлаката и сол по желба, па се меша додека се добие хомогена смеса.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во