Рецепти
Пишии
Стар македонски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Сол(1 1/2 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Вода(по потреба )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Се меси средно тесто (со сите состојки освен содата) и се остава да стаса.
- Кога ќе стаса, тестото се размесува, се додава содата и со неа се меси убаво меко тесто.
- Тестото се дели на 15 топчиња.
- Секое топче се тегне со раце во големина колку тавчето во кое ќе се пржат пишиите.
- Се пржат веднаш во врело масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во