Рецепти
Пишии Ана Ристеска

Стар македонски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Сол(1 1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Вода(по потреба )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Се меси средно тесто (со сите состојки освен содата) и се остава да стаса.
  2. Кога ќе стаса, тестото се размесува, се додава содата и со неа се меси убаво меко тесто.
  3. Тестото се дели на 15 топчиња.
  4. Секое топче се тегне со раце во големина колку тавчето во кое ќе се пржат пишиите.
  5. Се пржат веднаш во врело масло.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: