Рецепти
Пишии со спанаќ Ана Ѓорова

Домашни пишии со фил од спанаќ и урда што одлично одат со јогурт или кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Вода(млака 550 милилитри )

Квасец(1 коцка )

Јајце(1 )

Масло(1/2 Чаша)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 )

Спанаќ(1 килограм (за фил) )

Урда(350 грама (за фил) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Спанаќот исчистете го и добро измијте го со ладна вода.
  2. Во подлабок сад замесете го тестото од сите состојки (освен спанаќот и урдата што се за филот) и оставете го да стаса 40 минути.
  3. Во меѓувреме подгответе го филот: измиениот спанаќ исечкајте го и испржете го во тава.
  4. Кога убаво ќе омекне спанаќот, додајте ја урдата и посолете по вкус. Тргнете од рингла и оставете да се олади.
  5. Стасаното тесто размесете го на топчиња. Од секое топче развлечете кора со форма на правоаголник и со дебелина од 1 см.
  6. На едната половина нанесете од филот и преклопете со другата половина.
  7. Вака добиената пишија се пржи во длабоко тавче со многу масло.
  8. Пржените пишии се редат врз салфетка за да се упие вишокот маснотија.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: