Рецепти
Пишии со спанаќ
Домашни пишии со фил од спанаќ и урда што одлично одат со јогурт или кисело млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Вода(млака 550 милилитри )
Квасец(1 коцка )
Јајце(1 )
Масло(1/2 Чаша)
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1 )
Спанаќ(1 килограм (за фил) )
Урда(350 грама (за фил) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Спанаќот исчистете го и добро измијте го со ладна вода.
- Во подлабок сад замесете го тестото од сите состојки (освен спанаќот и урдата што се за филот) и оставете го да стаса 40 минути.
- Во меѓувреме подгответе го филот: измиениот спанаќ исечкајте го и испржете го во тава.
- Кога убаво ќе омекне спанаќот, додајте ја урдата и посолете по вкус. Тргнете од рингла и оставете да се олади.
- Стасаното тесто размесете го на топчиња. Од секое топче развлечете кора со форма на правоаголник и со дебелина од 1 см.
- На едната половина нанесете од филот и преклопете со другата половина.
- Вака добиената пишија се пржи во длабоко тавче со многу масло.
- Пржените пишии се редат врз салфетка за да се упие вишокот маснотија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во