Рецепти
Пишии со спанаќ Ана Ѓорова

Домашни пишии со фил од спанаќ и урда што одлично одат со јогурт или кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Вода(млака 550 милилитри )

Квасец(1 коцка )

Јајце(1 )

Масло(1/2 Чаша)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 )

Спанаќ(1 килограм (за фил) )

Урда(350 грама (за фил) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Спанаќот исчистете го и добро измијте го со ладна вода.
  2. Во подлабок сад замесете го тестото од сите состојки (освен спанаќот и урдата што се за филот) и оставете го да стаса 40 минути.
  3. Во меѓувреме подгответе го филот: измиениот спанаќ исечкајте го и испржете го во тава.
  4. Кога убаво ќе омекне спанаќот, додајте ја урдата и посолете по вкус. Тргнете од рингла и оставете да се олади.
  5. Стасаното тесто размесете го на топчиња. Од секое топче развлечете кора со форма на правоаголник и со дебелина од 1 см.
  6. На едната половина нанесете од филот и преклопете со другата половина.
  7. Вака добиената пишија се пржи во длабоко тавче со многу масло.
  8. Пржените пишии се редат врз салфетка за да се упие вишокот маснотија.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: