Рецепти
Пита масленица Ана Ѓорова

Послужете ја со кисело млеко или јогурт за предјадење или појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(400 мл млака )

Маргарин(1 )

Сирење(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Замесете тесто од брашното, квасецот, солта, водата (млака) и малку масло.
  2. Кога убаво ќе стаса, формирајте топчиња.
  3. Секое топче расукајте го со големина на чинија, изрендајте маргарин врз секоја кора, потоа и сирење, па оставете ги едно врз друго преклопени да одморат 10-тина минути.
  4. Со големо сукало развлечете ги корите и направете голема кора колку тавата за печење.
  5. Тавата за печење премачкајте ја со маргарин, внимателно ставете ја кората и исечете ја на коцки.
  6. Попрскајте ја со масло и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
  7. Пред самиот крај на печењето, масленицата прелијте ја со неколку лажички врела вода, па повторно вратете ја во рерната.
  8. Извадете ја кога ќе се испече и покријте ја со фолија да омекне.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: