Рецепти
Пита масленица Ана Ѓорова

Послужете ја со кисело млеко или јогурт за предјадење или појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(400 мл млака )

Маргарин(1 )

Сирење(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Замесете тесто од брашното, квасецот, солта, водата (млака) и малку масло.
  2. Кога убаво ќе стаса, формирајте топчиња.
  3. Секое топче расукајте го со големина на чинија, изрендајте маргарин врз секоја кора, потоа и сирење, па оставете ги едно врз друго преклопени да одморат 10-тина минути.
  4. Со големо сукало развлечете ги корите и направете голема кора колку тавата за печење.
  5. Тавата за печење премачкајте ја со маргарин, внимателно ставете ја кората и исечете ја на коцки.
  6. Попрскајте ја со масло и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
  7. Пред самиот крај на печењето, масленицата прелијте ја со неколку лажички врела вода, па повторно вратете ја во рерната.
  8. Извадете ја кога ќе се испече и покријте ја со фолија да омекне.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: