Рецепти
Пита масленица
Послужете ја со кисело млеко или јогурт за предјадење или појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Квасец(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(2 Супени лажици)
Вода(400 мл млака )
Маргарин(1 )
Сирење(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Замесете тесто од брашното, квасецот, солта, водата (млака) и малку масло.
- Кога убаво ќе стаса, формирајте топчиња.
- Секое топче расукајте го со големина на чинија, изрендајте маргарин врз секоја кора, потоа и сирење, па оставете ги едно врз друго преклопени да одморат 10-тина минути.
- Со големо сукало развлечете ги корите и направете голема кора колку тавата за печење.
- Тавата за печење премачкајте ја со маргарин, внимателно ставете ја кората и исечете ја на коцки.
- Попрскајте ја со масло и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
- Пред самиот крај на печењето, масленицата прелијте ја со неколку лажички врела вода, па повторно вратете ја во рерната.
- Извадете ја кога ќе се испече и покријте ја со фолија да омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во