Рецепти
Пита од капини со прелив од лимета Ана Ѓорова

Оваа овошна пита се јаде ладна и може да ја замрзнете на подолго време, а кога ќе ја извадите од ладилникот ќе биде вкусна и свежа

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Капини(1 Чаша)

Брашно(3/2 Чаши)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1/3 Чаша)

Ситно рендана кора од лимета(2 Кафени лажици)

Несолен путер(113 Грама)

Јајце(2 )

Млеко(2 Чаши)

Свеж сок од лимета(2 Супени лажици)

Шеќер во прав(3/4 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Загрејте ја рерната на максимум.
  2. Во голем сад измешајте брашно, сол, прашак за печиво, шеќер, сода бикарбона и рендана кора од лимета.
  3. Несолениот путер е потребно да биде многу стврднат (чувајте го во замрзнувач пред употреба). Исечете го на мали коцки и измешајте го во садот со останатите состојки.
  4. Во помал сад изматете 1 јајце и млекото и додајте ја добиената смеса во садот со брашното. Соединете убаво со вилушка или со дланките додека смесата не се згусне.
  5. Потоа внимателно додајте ги капините и нежно промешајте. Ако смесата е премногу леплива и топла, ставете ја неколку минути во фрижидер за да се стегне.
  6. Префрлете ја смесата на набрашнета работна површина и формирајте круг од 20-тина сантиметри.
  7. Потоа исечете ја питата на 8 парчиња и внимателно префрлете ги во тава со хартија за печење. Намачкајте ги парчињата со изматената жолчка од јајце и наросете шеќер.
  8. Печете 20-тина минути додека питата не стане златнокафена.
  9. Во меѓувреме во мал сад измешајте го сокот од зелениот лимон и шеќерот во прав, па прелијте го врз готовите парчиња пита од капини.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: