Рецепти
Пита од капини со прелив од лимета
Оваа овошна пита се јаде ладна и може да ја замрзнете на подолго време, а кога ќе ја извадите од ладилникот ќе биде вкусна и свежа
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Капини(1 Чаша)
Брашно(3/2 Чаши)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(1/3 Чаша)
Ситно рендана кора од лимета(2 Кафени лажици)
Несолен путер(113 Грама)
Јајце(2 )
Млеко(2 Чаши)
Свеж сок од лимета(2 Супени лажици)
Шеќер во прав(3/4 Чаши)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Загрејте ја рерната на максимум.
- Во голем сад измешајте брашно, сол, прашак за печиво, шеќер, сода бикарбона и рендана кора од лимета.
- Несолениот путер е потребно да биде многу стврднат (чувајте го во замрзнувач пред употреба). Исечете го на мали коцки и измешајте го во садот со останатите состојки.
- Во помал сад изматете 1 јајце и млекото и додајте ја добиената смеса во садот со брашното. Соединете убаво со вилушка или со дланките додека смесата не се згусне.
- Потоа внимателно додајте ги капините и нежно промешајте. Ако смесата е премногу леплива и топла, ставете ја неколку минути во фрижидер за да се стегне.
- Префрлете ја смесата на набрашнета работна површина и формирајте круг од 20-тина сантиметри.
- Потоа исечете ја питата на 8 парчиња и внимателно префрлете ги во тава со хартија за печење. Намачкајте ги парчињата со изматената жолчка од јајце и наросете шеќер.
- Печете 20-тина минути додека питата не стане златнокафена.
- Во меѓувреме во мал сад измешајте го сокот од зелениот лимон и шеќерот во прав, па прелијте го врз готовите парчиња пита од капини.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во