Рецепти
Пита од компир со блитва
Пита од варен компир и брашно со фил од блитва
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(700 Грама)
Јајце(3 )
Квасец(1 )
Масло(200 Милилитри)
Урда(500 Грама)
Блитва(500 Грама)
Брашно(600-700 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирот се вари и се пасира.
- Блитвата се мие, се сечка и се посолува. Потоа се гмечи со прстите, се става малку масло, урдата и едно јајце, па се промешува.
- Во испасираниот компир се додаваат квасецот, едно јајце, 200 мл масло, се посолува, добро се меша, па се додаваат 600-700 грама брашно. Тестото се меси додека се изедначи и стане мазно, не треба да се лепи.
- Тестото се дели на два нееднакви дела, еден поголем, другиот помал. Поголемиот дел се сука во тркалезна тава и се става во намастена тава. Врз оваа кора се нанесува филот.
- Потоа од помалиот дел се сука потенка кора, се сечат ленти и се редат една врз друга врз филот.
- Кога ќе се наредат лентите, се премачкуваат со едно јајце, се посипуваат со сусам и тавата се става за печење во претходно загреана рерна на 250 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во