Рецепти
Пита од компир со блитва Ана Ѓорова

Пита од варен компир и брашно со фил од блитва

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(700 Грама)

Јајце(3 )

Квасец(1 )

Масло(200 Милилитри)

Урда(500 Грама)

Блитва(500 Грама)

Брашно(600-700 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирот се вари и се пасира.
  2. Блитвата се мие, се сечка и се посолува. Потоа се гмечи со прстите, се става малку масло, урдата и едно јајце, па се промешува.
  3. Во испасираниот компир се додаваат квасецот, едно јајце, 200 мл масло, се посолува, добро се меша, па се додаваат 600-700 грама брашно. Тестото се меси додека се изедначи и стане мазно, не треба да се лепи.
  4. Тестото се дели на два нееднакви дела, еден поголем, другиот помал. Поголемиот дел се сука во тркалезна тава и се става во намастена тава. Врз оваа кора се нанесува филот.
  5. Потоа од помалиот дел се сука потенка кора, се сечат ленти и се редат една врз друга врз филот.
  6. Кога ќе се наредат лентите, се премачкуваат со едно јајце, се посипуваат со сусам и тавата се става за печење во претходно загреана рерна на 250 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: