Рецепти
Пита од компир со блитва Ана Ѓорова

Пита од варен компир и брашно со фил од блитва

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(700 Грама)

Јајце(3 )

Квасец(1 )

Масло(200 Милилитри)

Урда(500 Грама)

Блитва(500 Грама)

Брашно(600-700 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирот се вари и се пасира.
  2. Блитвата се мие, се сечка и се посолува. Потоа се гмечи со прстите, се става малку масло, урдата и едно јајце, па се промешува.
  3. Во испасираниот компир се додаваат квасецот, едно јајце, 200 мл масло, се посолува, добро се меша, па се додаваат 600-700 грама брашно. Тестото се меси додека се изедначи и стане мазно, не треба да се лепи.
  4. Тестото се дели на два нееднакви дела, еден поголем, другиот помал. Поголемиот дел се сука во тркалезна тава и се става во намастена тава. Врз оваа кора се нанесува филот.
  5. Потоа од помалиот дел се сука потенка кора, се сечат ленти и се редат една врз друга врз филот.
  6. Кога ќе се наредат лентите, се премачкуваат со едно јајце, се посипуваат со сусам и тавата се става за печење во претходно загреана рерна на 250 степени.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: