Рецепти
Пита од коприви со домашни кори (посно)
Пита со фил од коприви и ориз погодна за предјадење, ручек или за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Масло(2 Супени лажици)
Вода(по потреба, млака )
Коприва(1 Килограм)
Ориз(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Замесете цврсто тесто од брашното, маслото, водата и солта. Добро измесете го, поделете го на неколку помали топчиња и оставете ги да отстојат околу 20 минути.
- Во меѓувреме исчистете ја и измијте ја младата коприва. Посолете ја и оставете ја да отстои.
- Во солена вода сварете го оризот, исцедете го и измешајте го со копривата, додајте сол и масло по потреба.
- Тестото расукајте го врз чаршав во тенок и голем круг. Краевите од тестото откинете ги и оставете ги настрана.
- Кога корите ќе бидат добро развлечени и малку засушени, попрскајте ги со масло и завиткајте ги онолку пати колку што ќе биде доволно за да се добие големината на плехот во кој што ќе се печат.
- Кората ставете ја во подмачкан плех и на неа распоредете дел од филот. Редете кора, па фил и така додека се потрошат сите состојки. Завршете со кора.
- Попрскајте ја питата со масло и со остар нож исечете ја на коцки.
- Ставете ја во загреана рерна и печете ја додека зарумени. Кога ќе биде печена питата, попрскајте ја со млака вода, покријте ја со салфета и оставете ја да се олади. Питата се служи топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во