Рецепти
Пита од коприви со домашни кори (посно) Ана Ѓорова

Пита со фил од коприви и ориз погодна за предјадење, ручек или за вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(по потреба, млака )

Сол

Коприва(1 Килограм)

Ориз(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Замесете цврсто тесто од брашното, маслото, водата и солта. Добро измесете го, поделете го на неколку помали топчиња и оставете ги да отстојат околу 20 минути.
  2. Во меѓувреме исчистете ја и измијте ја младата коприва. Посолете ја и оставете ја да отстои.
  3. Во солена вода сварете го оризот, исцедете го и измешајте го со копривата, додајте сол и масло по потреба.
  4. Тестото расукајте го врз чаршав во тенок и голем круг. Краевите од тестото откинете ги и оставете ги настрана.
  5. Кога корите ќе бидат добро развлечени и малку засушени, попрскајте ги со масло и завиткајте ги онолку пати колку што ќе биде доволно за да се добие големината на плехот во кој што ќе се печат.
  6. Кората ставете ја во подмачкан плех и на неа распоредете дел од филот. Редете кора, па фил и така додека се потрошат сите состојки. Завршете со кора.
  7. Попрскајте ја питата со масло и со остар нож исечете ја на коцки.
  8. Ставете ја во загреана рерна и печете ја додека зарумени. Кога ќе биде печена питата, попрскајте ја со млака вода, покријте ја со салфета и оставете ја да се олади. Питата се служи топла.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: