Рецепти
Пита од коприви со домашни кори (посно) Ана Ѓорова

Пита со фил од коприви и ориз погодна за предјадење, ручек или за вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(по потреба, млака )

Сол

Коприва(1 Килограм)

Ориз(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Замесете цврсто тесто од брашното, маслото, водата и солта. Добро измесете го, поделете го на неколку помали топчиња и оставете ги да отстојат околу 20 минути.
  2. Во меѓувреме исчистете ја и измијте ја младата коприва. Посолете ја и оставете ја да отстои.
  3. Во солена вода сварете го оризот, исцедете го и измешајте го со копривата, додајте сол и масло по потреба.
  4. Тестото расукајте го врз чаршав во тенок и голем круг. Краевите од тестото откинете ги и оставете ги настрана.
  5. Кога корите ќе бидат добро развлечени и малку засушени, попрскајте ги со масло и завиткајте ги онолку пати колку што ќе биде доволно за да се добие големината на плехот во кој што ќе се печат.
  6. Кората ставете ја во подмачкан плех и на неа распоредете дел од филот. Редете кора, па фил и така додека се потрошат сите состојки. Завршете со кора.
  7. Попрскајте ја питата со масло и со остар нож исечете ја на коцки.
  8. Ставете ја во загреана рерна и печете ја додека зарумени. Кога ќе биде печена питата, попрскајте ја со млака вода, покријте ја со салфета и оставете ја да се олади. Питата се служи топла.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: