Рецепти
Пита со брашно од спелта
Вкусна пита што може да ја подготвите за појадок или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно од спелта(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Вода(4 Супени лажици)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Сирење(450 Грама)
Сланина(150 Грама)
Праз(1 )
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во просеаното брашно додајте 1/2 лажичка сол и путерот (ладен од фрижидер, исечен на коцки), па со дланките мешајте додека добиете трошкаста смеса.
- Смесата прелијте ја со ладна вода и продолжете со месењето додека добиете мазно тесто.
- Направете топка од тестото, ставете го меѓу два листа хартија за печење и со сукало израмнете да биде малку поголема кората од калапот каде што ќе ја печете питата.
- Потоа префрлете го тестото во намастен калап за печење и ставете во фрижидер.
- Во тава кратко пропржете ја сланината, па додајте го празот и заедно пржете ги околу 10 минути.
- Оставете ги да се оладат.
- Во посебен сад изматете ги јајцата, па додајте го иситнетото сирење, празот и сланината.
- Зачинете по вкус, па додајте ја смесата врз тестото.
- Печете околу 40 минути на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во