Рецепти
Пита со брашно од спелта Ана Ѓорова

Вкусна пита што може да ја подготвите за појадок или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно од спелта(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(4 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло

Сирење(450 Грама)

Сланина(150 Грама)

Праз(1 )

Јајце(3 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во просеаното брашно додајте 1/2 лажичка сол и путерот (ладен од фрижидер, исечен на коцки), па со дланките мешајте додека добиете трошкаста смеса.
  2. Смесата прелијте ја со ладна вода и продолжете со месењето додека добиете мазно тесто.
  3. Направете топка од тестото, ставете го меѓу два листа хартија за печење и со сукало израмнете да биде малку поголема кората од калапот каде што ќе ја печете питата.
  4. Потоа префрлете го тестото во намастен калап за печење и ставете во фрижидер.
  5. Во тава кратко пропржете ја сланината, па додајте го празот и заедно пржете ги околу 10 минути.
  6. Оставете ги да се оладат.
  7. Во посебен сад изматете ги јајцата, па додајте го иситнетото сирење, празот и сланината.
  8. Зачинете по вкус, па додајте ја смесата врз тестото.
  9. Печете околу 40 минути на 180 степени.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: