Рецепти
Пита со брашно од спелта Ана Ѓорова

Вкусна пита што може да ја подготвите за појадок или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно од спелта(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(4 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло

Сирење(450 Грама)

Сланина(150 Грама)

Праз(1 )

Јајце(3 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во просеаното брашно додајте 1/2 лажичка сол и путерот (ладен од фрижидер, исечен на коцки), па со дланките мешајте додека добиете трошкаста смеса.
  2. Смесата прелијте ја со ладна вода и продолжете со месењето додека добиете мазно тесто.
  3. Направете топка од тестото, ставете го меѓу два листа хартија за печење и со сукало израмнете да биде малку поголема кората од калапот каде што ќе ја печете питата.
  4. Потоа префрлете го тестото во намастен калап за печење и ставете во фрижидер.
  5. Во тава кратко пропржете ја сланината, па додајте го празот и заедно пржете ги околу 10 минути.
  6. Оставете ги да се оладат.
  7. Во посебен сад изматете ги јајцата, па додајте го иситнетото сирење, празот и сланината.
  8. Зачинете по вкус, па додајте ја смесата врз тестото.
  9. Печете околу 40 минути на 180 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: