Рецепти
Пита со брашно од спелта Ана Ѓорова

Вкусна пита што може да ја подготвите за појадок или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно од спелта(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(4 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло

Сирење(450 Грама)

Сланина(150 Грама)

Праз(1 )

Јајце(3 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во просеаното брашно додајте 1/2 лажичка сол и путерот (ладен од фрижидер, исечен на коцки), па со дланките мешајте додека добиете трошкаста смеса.
  2. Смесата прелијте ја со ладна вода и продолжете со месењето додека добиете мазно тесто.
  3. Направете топка од тестото, ставете го меѓу два листа хартија за печење и со сукало израмнете да биде малку поголема кората од калапот каде што ќе ја печете питата.
  4. Потоа префрлете го тестото во намастен калап за печење и ставете во фрижидер.
  5. Во тава кратко пропржете ја сланината, па додајте го празот и заедно пржете ги околу 10 минути.
  6. Оставете ги да се оладат.
  7. Во посебен сад изматете ги јајцата, па додајте го иситнетото сирење, празот и сланината.
  8. Зачинете по вкус, па додајте ја смесата врз тестото.
  9. Печете околу 40 минути на 180 степени.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: