Рецепти
Пита со јаболки
Одличен десерт по ручекот со шолја чај или кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(350 Грама)
Шеќер(220 Грама)
Путер(150 Грама)
Јајце(3 )
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Млеко(100 Милилитри)
Јаболко(3 )
Бадеми(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во сад ставете 300 г брашно измешано со печивото, направете длабнатина и во средината ставете 100 г шеќер, 100 г омекнат путер исечен на коцки, 2 јајца и рендана кора од лимон.
- Со дланките измешајте ги состојките и замесете тесто. Тестото формирајте го во топка, обвиткајте го со проѕирна фолија и оставете го да отстои 30 минути во фрижидер.
- Во меѓувреме подгответе го филот: 50 г путер изматете ги со 120 г шеќер и кога ќе добиете кремаста смеса, додајте 1 јајце и измешајте.
- Потоа додајте 50 г брашно измешано со ванилин шеќер, измешајте и на крај додајте го млекото и добро соединете ја смесата.
- Тестото извадете го од фрижидер и раскукајте го на набрашнета површина во круг со димензии од отприлика 30 см.
- Тестото ставете го во тепсија со тие димензии, претходно намачкана со путер и посипана со малку брашно.
- Јаболките измијте ги, исчистете ги, излупете ги, исечете ги на половинки и покријте го тестото со нив.
- Врз јаболките претурете ја смесата од филот и убаво израмнете ја.
- Одозгора наросете ја питата со сечкани бадеми и печете ја на 180 степени, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во