Рецепти
Пита со карамелизирана тиква Ана Ѓорова

Есенски деликатес

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Лешник(печени и мелени 80 грама )

Шеќер(150 Грама)

Путер(70 Грама)

Јајце(2 )

Ванилин шеќер(1 )

Рендана кора од лимон

Тиква(500 грама печена )

Крем сирење(100 Грама)

Кисела павлака(4 Супени лажици)

Цимет

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од брашното, 50 г шеќер, печените и мелени лешници, путерот, 1 јајце, ванилиниот шеќер и малку рендана кора од лимон се замесува тесто.
  2. Тестото се распоредува во калап бр. 26 брз хартија за печење. Тестото се боцка со виљушка за да не нарасне при печењето.
  3. На печената тиква ѝ се отстранува кората и се пасира како пире. Се додава цимет по вкус.
  4. На рингла се растопува 100 г шеќер така што да се добие карамел. Се додава павлаката и се меша додека карамелот добро се соедини.
  5. Кога карамелот малку ќе се излади, му се додаваат пирето од тиква, 1 јајце и крем сирењето.
  6. Филот се нанесува врз тестото, па целата пита се пече 45 минути во рерна на 190°C.
  7. Питата е пожелно да отстои неколку часа на ладно пред да се сервира.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: