Рецепти
Пита со карамелизирана тиква
Есенски деликатес
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(150 Грама)
Лешник(печени и мелени 80 грама )
Шеќер(150 Грама)
Путер(70 Грама)
Јајце(2 )
Ванилин шеќер(1 )
Тиква(500 грама печена )
Крем сирење(100 Грама)
Кисела павлака(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Од брашното, 50 г шеќер, печените и мелени лешници, путерот, 1 јајце, ванилиниот шеќер и малку рендана кора од лимон се замесува тесто.
- Тестото се распоредува во калап бр. 26 брз хартија за печење. Тестото се боцка со виљушка за да не нарасне при печењето.
- На печената тиква ѝ се отстранува кората и се пасира како пире. Се додава цимет по вкус.
- На рингла се растопува 100 г шеќер така што да се добие карамел. Се додава павлаката и се меша додека карамелот добро се соедини.
- Кога карамелот малку ќе се излади, му се додаваат пирето од тиква, 1 јајце и крем сирењето.
- Филот се нанесува врз тестото, па целата пита се пече 45 минути во рерна на 190°C.
- Питата е пожелно да отстои неколку часа на ладно пред да се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во