Рецепти
Пита со кашкавал и печурки Ана Ѓорова

Одлична е за појадок со кисело млеко или чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(450 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Масло(5 Супени лажици)

Оцет(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Квасец(20 Грама)

Масло(малку )

Кашкавал(150 Грама)

Свежи шампињони(150 Грама)

Кулен(150 Грама)

Маргарин(100 Грама)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Замесуваме тесто од брашното со маслото, оцетот, солта и водата со растопен квасец и шеќер во неа. Го оставаме да стаса.
  2. Го рендаме кашкавалот и ги пржиме печурките со малку масло и зачин. Маргаринот го растопуваме.
  3. Тестото го делиме на 2 дела. Од едниот дел развлекуваме кора, ја премачкуваме со маргаринот и ја сечеме на 4 дела. Сите парчиња ги ставаме едно врз друго. Повторуваме и со второто тесто.
  4. Парчињата ги ставаме едно врз друго и од нив развлекуваме кора.
  5. Тавата за печење ја премачкуваме со маргарин и ја ставаме кората. Редиме парчиња кулен, па печурки и одозгора рендаме кашкавал. Ја превиткуваме питата на краевите.
  6. Наросуваме сусам по желба и печеме половина час на 250°C.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: