Рецепти
Пита со кашкавал и печурки
Одлична е за појадок со кисело млеко или чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(450 Грама)
Вода(200 Милилитри)
Масло(5 Супени лажици)
Оцет(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Квасец(20 Грама)
Масло(малку )
Кашкавал(150 Грама)
Свежи шампињони(150 Грама)
Кулен(150 Грама)
Маргарин(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Замесуваме тесто од брашното со маслото, оцетот, солта и водата со растопен квасец и шеќер во неа. Го оставаме да стаса.
- Го рендаме кашкавалот и ги пржиме печурките со малку масло и зачин. Маргаринот го растопуваме.
- Тестото го делиме на 2 дела. Од едниот дел развлекуваме кора, ја премачкуваме со маргаринот и ја сечеме на 4 дела. Сите парчиња ги ставаме едно врз друго. Повторуваме и со второто тесто.
- Парчињата ги ставаме едно врз друго и од нив развлекуваме кора.
- Тавата за печење ја премачкуваме со маргарин и ја ставаме кората. Редиме парчиња кулен, па печурки и одозгора рендаме кашкавал. Ја превиткуваме питата на краевите.
- Наросуваме сусам по желба и печеме половина час на 250°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во