Рецепти
Пита со ким и зелка
Вкусна и мека пита во која кимот и зелката се полн погодок. Одлична е за предјадење за гостите или за лесна вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(450 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Јајце(2 тврдоварени )
Ким(1 Кафена лажица)
Брашно(400 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Јајце(3 )
Млеко(300 Милилитри)
Јогурт(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Зелката ситно исечкајте ја или подобро изрендајте ја, а кромидот и лукот ситно исечкајте и заедно со половина лажичка ким пропржете ги на малку маслиново масло.
- Кога зелката ќе омекне, додајте ги сварените јајца исечени на ситни коцки и зачинете со сол и бибер.
- Во брашното измешајте 1/2 лажичка сол и прашок за печиво, па додајте ги јајцата и матете со жица за матење, постепено додавајќи го и млекото.
- Кога смесата ќе се соедини, додајте го јогуртот. Добиената смеса треба да биде погуста од смеса за палачинки.
- Огноотпорен сад добро премачкајте го и посипете го со брашно, па во него додајте тенок слој од тестото, односно 1/3.
- Врз тоа распоредете половина смеса од зелката, па повторно прелијте со 1/3 од тестото.
- Врз тоа распоредете ја останатата смеса од зелката и сето тоа полијте го со преостанатото тесто.
- Одозгора питата посипете ја со ким и печете ја на 180 степени околу 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во