Рецепти
Пита со ким и зелка Ана Ѓорова

Вкусна и мека пита во која кимот и зелката се полн погодок. Одлична е за предјадење за гостите или за лесна вечера.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(450 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Јајце(2 тврдоварени )

Ким(1 Кафена лажица)

Сол

Бибер

Брашно(400 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Јајце(3 )

Млеко(300 Милилитри)

Јогурт(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Зелката ситно исечкајте ја или подобро изрендајте ја, а кромидот и лукот ситно исечкајте и заедно со половина лажичка ким пропржете ги на малку маслиново масло.
  2. Кога зелката ќе омекне, додајте ги сварените јајца исечени на ситни коцки и зачинете со сол и бибер.
  3. Во брашното измешајте 1/2 лажичка сол и прашок за печиво, па додајте ги јајцата и матете со жица за матење, постепено додавајќи го и млекото.
  4. Кога смесата ќе се соедини, додајте го јогуртот. Добиената смеса треба да биде погуста од смеса за палачинки.
  5. Огноотпорен сад добро премачкајте го и посипете го со брашно, па во него додајте тенок слој од тестото, односно 1/3.
  6. Врз тоа распоредете половина смеса од зелката, па повторно прелијте со 1/3 од тестото.
  7. Врз тоа распоредете ја останатата смеса од зелката и сето тоа полијте го со преостанатото тесто.
  8. Одозгора питата посипете ја со ким и печете ја на 180 степени околу 45 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: