Рецепти
Пита со месо и ајвар
Балканска пита за секакви пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Јајце(4 )
Прашок за печиво(1 )
Газирана вода(150 Милилитри)
Млеко(300 Милилитри)
Ајвар(300 Грама)
Масло(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Жолчките се мешаат со ајварот.
- Во друг сад белките и 1 јајце се мешаат со прашокот за печиво, киселата павлака, сол, бибер и млекото. Се меша преливот да се соедини.
- Во тава со загреано масло на оган пропржете го меленото месо. Зачинете со сол, бибер, промешајте и тргнете ја тавата од оган.
- Додајте го преостанатото јајце и промешајте.
- Во длабок сад измешајте 100 мл масло и газираната вода.
- Во тава за печење, намрсена со масло, ставете две кори – премачкајте ги со мешавината од масло и газирана вода, па врз тоа ставете од филот со мелено месо и прекријте со една кора.
- Премачкајте ја кората со мешавина од масло и газирана вода, па врз неа нанесете со филот од ајвар.
- Истата постапка повторете ја додека да ги потрошите сите кори и двата фила.
- Потоа исечете ја питата на коцки, прелијте ја со мешавината од јајца со млеко и павлака и печете ја 30 минути во рерна на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во