Рецепти
Пита со месо и ајвар Ана Ѓорова

Балканска пита за секакви пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Мешано мелено месо(500 Грама)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Јајце(4 )

Прашок за печиво(1 )

Газирана вода(150 Милилитри)

Млеко(300 Милилитри)

Ајвар(300 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Жолчките се мешаат со ајварот.
  2. Во друг сад белките и 1 јајце се мешаат со прашокот за печиво, киселата павлака, сол, бибер и млекото. Се меша преливот да се соедини.
  3. Во тава со загреано масло на оган пропржете го меленото месо. Зачинете со сол, бибер, промешајте и тргнете ја тавата од оган.
  4. Додајте го преостанатото јајце и промешајте.
  5. Во длабок сад измешајте 100 мл масло и газираната вода.
  6. Во тава за печење, намрсена со масло, ставете две кори – премачкајте ги со мешавината од масло и газирана вода, па врз тоа ставете од филот со мелено месо и прекријте со една кора.
  7. Премачкајте ја кората со мешавина од масло и газирана вода, па врз неа нанесете со филот од ајвар.
  8. Истата постапка повторете ја додека да ги потрошите сите кори и двата фила.
  9. Потоа исечете ја питата на коцки, прелијте ја со мешавината од јајца со млеко и павлака и печете ја 30 минути во рерна на 180 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: