Рецепти
Пита со пиво (посно)
Вкусна пита со богат фил, одлична за пости и слави
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Кромид(2 Главици)
Компир(2 )
Соини снегулки(80 Грама)
Свежи шампињони(400-500 Грама)
Масло(50 Милилитри)
Пиво(200 Милилитри)
Сусам(малку )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Соините снегулки потопете ги во топла вода.
- Кромидот исечкајте го и пропржете го, додајте го изренданиот компир и динстајте уште малку, а потоа соединете ги со сојата.
- Кратко пропржете, па сипете ги ситно исчканите шампињони и динстајте додека да испари течноста.
- Во подмачкан плех редете ги корите и на секоја нанесувајте од филот, освен на последната.
- Исечете ја питата на коцки, прелејте ја со мешавина од масло и пиво, па посипете ја со сусам.
- Печете во загреана рерна на 180 степени додека да зарумени.
- Печената пита исечете ја на коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во