Рецепти
Пита со сланина
Вкусен рецепт за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(350 Грама)
Маргарин(220 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(220 Милилитри)
Сланина(150 Грама)
Јајце(4 )
Млеко(250 Милилитри)
Слатка павлака(250 Милилитри)
Сирење(100 Грама)
Рендан пармезан(2 Супени лажици)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Во сад просејте го брашното, додајте сол, шеќер, маргаринот исечен на коцки и со постепено додавање на ладната вода замесете тесто.
- Тестото оставете го во фрижидер малку да се олади, околу десетина минути.
- Кога ќе биде готово тестото, развлечете го со сукало и ставете го во тава за печење и печете 15 минути на 200 степени.
- За подготовка на филот, треба да ја исечете сланината на коцки и да ја пропржите малку, да ја исцедите и да ја оставите да се олади.
- Во посебен сад искршете ги јајцата и изматете ги малку со жица, па додајте го млекото, зачините и слатката павлака и матете сè заедно.
- Кога ќе биде готово тестото прво ставете го сирењето, па потоа смесата со матените јајца, наросете ја пржената сланина и на крај ставете го пармезанот.
- Сето ова вратете го на печење уште 25 до 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во