Рецепти
Пита со сливи и чоколадо Ана Ѓорова

Вкусен десерт во кој ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(165 Грама)

Шеќер(175 Грама)

Јајце(1 )

Сол(1 Прстофат)

Вода(1-2 Супени лажици)

Слива(500 грама (може и од компот) )

Ванилин шеќер(1 )

Рум(2 Супени лажици)

Цимет(1 Кафена лажица)

Црно чоколадо(150 Грама)

Слатка павлака(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Измешајте ги брашното, 75 г шеќер и прстофат сол. Додајте 125 г путер (ладен од фрижидер, исечен на коцки), 1 јајце и малку ладна вода, па замесете тврдо тесто.
  2. Тестото завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го да одмори половина час во фрижидер.
  3. Сливите измијте ги, преполовете ги, извадете им ги семките и исечете ги на четвртинки.
  4. Ставете ги во тенџере на оган, посипете ги со 100 г шеќер и 1 ќесичка ванилин шеќер и мешајте 30-тина минути додека вишокот течност испари.
  5. Потоа додајте малку рум и цимет и гответе ги сливите уште 10 минути.
  6. Ако користите овошје од компот, само исцедете го и додајте му ги зачините.
  7. Тестото развлечете го и префрлете го во намастен калап за печење торти, со тоа што краевите да излегуваат на површината и да ги исечете.
  8. Рамномерно распоредете го филот врз тестото и печете 25-30 минути во загреана рерна на 180 степени додека краевите на тестото благо заруменат.
  9. Почекајте питата да се олади, па прелијте ја со чоколаден прелив од 150 г чоколадо растопено со 40 г путер и 2-3 лажици слатка павлака. Одозгора по желба наросете со јатки.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: