Рецепти
Пита со спанаќ и кајмак
Пита од готови кори со сочен фил од варен спанаќ, кајмак и сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(600 Грама)
Сирење(600 Грама)
Кајмак(150 Грама)
Спанаќ(600 Грама)
Масло(2 Децилитри)
Млеко(2 Децилитри)
Кисело млеко(2 Децилитри)
Газирана вода(1 Децилитар)
Јајце(5 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Спанаќот добро измијте го и варете го во солена вода. Кога ќе биде готов, исцедете го и исечкајте го.
- Јајцата добро изматете ги, додајте го грубо издробеното сирење, кајмакот, млекото, киселото млеко, сварениот спанаќ, газираната вода, вегета и малку сол. Сè добро промешајте.
- Тепсија намастете ја со масло, обложете ја со еден лист готова кора така што на сите четири страни тестото излегува од тепсијата.
- Попрскајте ја кората со масло, па ставете уште еден лист и тенко намачкајте го со подготвениот фил. Повторно ставете лист од тестото и повторете ја постапката додека не ги потрошите филот и корите.
- На крајот преклопете ги рабовите од тестото и попрскајте со масло. Одозгора ставете уште 2-3 листа тесто и повторно намастете со масло.
- Питата печете ја во загреана рерна на 200-220°C, околу 1 час. Готовата пита исечете ја на парчиња и послужете ја топла или ладна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во