Рецепти
Пита со тиква (посно)
Домашна и посна пита со фил од тиква
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1 не многу голема )
Брашно(1,5 Килограм)
Квасец(1 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Масло(1/2 Чаша)
Цимет(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се замесуваат брашното, шеќерот, солта, квасецот и маслото за јадење со млака вода.
- Тестото се дели на осум дела и се прават топчиња, се размесуваат, па одозгора се мачкаат со масло за јадење и се оставаат 10-15 минути да киснат.
- Претходно се лупи и се ренда тиквата, а ако е водеста треба малку да се подисцеди од сокот. Ако тиквата не е слатка, тогаш се додава малку шеќер и на крајот се додава и цимет.
- Се расукува поголема кора, се премачкува со масло. На почетокот од кората по целата должина се распоредува тиквата, а потоа се дипли кората и се става на средина во тепсијата.
- Другите топчиња едно по едно се расукуваат во кора, но не се диплат, туку се завиткуваат во ролна и се виткаат околу првата кора.
- Питата се пече на 200 степени додека да зарумени, а по желба одозгора се посипува со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во