Рецепти
Пита со тиква (посно) Ана Ѓорова

Домашна и посна пита со фил од тиква

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 не многу голема )

Брашно(1,5 Килограм)

Квасец(1 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(1/2 Чаша)

Цимет(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се замесуваат брашното, шеќерот, солта, квасецот и маслото за јадење со млака вода.
  2. Тестото се дели на осум дела и се прават топчиња, се размесуваат, па одозгора се мачкаат со масло за јадење и се оставаат 10-15 минути да киснат.
  3. Претходно се лупи и се ренда тиквата, а ако е водеста треба малку да се подисцеди од сокот. Ако тиквата не е слатка, тогаш се додава малку шеќер и на крајот се додава и цимет.
  4. Се расукува поголема кора, се премачкува со масло. На почетокот од кората по целата должина се распоредува тиквата, а потоа се дипли кората и се става на средина во тепсијата.
  5. Другите топчиња едно по едно се расукуваат во кора, но не се диплат, туку се завиткуваат во ролна и се виткаат околу првата кора.
  6. Питата се пече на 200 степени додека да зарумени, а по желба одозгора се посипува со шеќер во прав.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: