Рецепти
Пита со тиква (посно) Ана Ѓорова

Домашна и посна пита со фил од тиква

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 не многу голема )

Брашно(1,5 Килограм)

Квасец(1 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(1/2 Чаша)

Цимет(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се замесуваат брашното, шеќерот, солта, квасецот и маслото за јадење со млака вода.
  2. Тестото се дели на осум дела и се прават топчиња, се размесуваат, па одозгора се мачкаат со масло за јадење и се оставаат 10-15 минути да киснат.
  3. Претходно се лупи и се ренда тиквата, а ако е водеста треба малку да се подисцеди од сокот. Ако тиквата не е слатка, тогаш се додава малку шеќер и на крајот се додава и цимет.
  4. Се расукува поголема кора, се премачкува со масло. На почетокот од кората по целата должина се распоредува тиквата, а потоа се дипли кората и се става на средина во тепсијата.
  5. Другите топчиња едно по едно се расукуваат во кора, но не се диплат, туку се завиткуваат во ролна и се виткаат околу првата кора.
  6. Питата се пече на 200 степени додека да зарумени, а по желба одозгора се посипува со шеќер во прав.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: