Рецепти
Пица банички
Домашни банички со шунка и кашкавал за вкусен појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Вода(по потреба )
Кашкавал(500 Грама)
Шунка(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Се замесува тесто од брашното, квасецот, едно лажиче сол и млака вода (по потреба) за да се замеси меко тесто.
- Тестото се дели на пет дела, се обликуваат топчиња и се оставаат да стасаат 20 минути.
- Откако тестото ќе нарасне, се ставаат топчињата на чаршаф и секое се тегне со рацете. Потоа се премачкуваат со кечап, па се додаваат ренданите шунка и кашкавал.
- Од двете страни на чаршафот се витка кората во ролат, а секој ролат во вид на полжав.
- Врз баничките се става сусам, па се редат во тепсија и се печат во загреана рерна на 250 степени, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во