Рецепти
Пица ролнички
Домашни пица печива со вкусен фил што се одлични за предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(5 Децилитри)
Шеќер(1,5 Супена лажица)
Квасец(1 свеж )
Брашно(1 Килограм)
Свинска маст(1 Кафена лажица)
Масло(80 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Оцет(1 Супена лажица)
Маргарин(140 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Павлака(1 Чаша)
Ајвар(2-3 Супени лажици)
Колбас(200 Грама)
Пилешка салама(200 Грама)
Белка од јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во малку млако млеко растворете го квасецот. Потоа додајте го шеќерот и 1 лажица брашно, па оставете да нарасне.
- Во меѓувреме измешајте половина од брашното со оцетот и маслото, додајте сол, 1 полна лажичка маст и стасаниот квасец. Замесете мазно тесто, постепено додавајќи го преостанатото брашно.
- Тестото оставете го да стасува 30 минути. Потоа поделете го на 6 топки, прекријте го со крпа и оставете го да отстои уште околу 15 минути.
- Секоја топка потоа расукајте ја и ставете ја во правоаголен плех. Засечете ја расуканата кора на неколку места на кревите (но и не мора).
- Изматете 2 жолчки со 140 г маргарин и премачкајте ги корите. Потоа нанесете тенок слој павлака, наросете сечкана салама или колбаси, нанесете малку ајвар и оригано, па завиткајте во ролат. Исечете го ролатот на пет ролнички.
- Постапката повторувајте ја додека го потрошите материјалот.
- Ролничките наредете ги во тепсија со хартија, оставете ги да нараснат 15 минути. Премачкајте ги со изматено јајце.
- Загрејте ја рерната на 170 степени, па ставете ги ролничките и зголемете ја на 200 степени. Печете ги 25-30 минути.
- Готовите пица ролнички покријте ги со крпа 10 минути и веднаш извадете ги од тепсијата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во