Рецепти
Пица ролнички Ана Ѓорова

Домашни пица печива со вкусен фил што се одлични за предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(5 Децилитри)

Шеќер(1,5 Супена лажица)

Квасец(1 свеж )

Брашно(1 Килограм)

Свинска маст(1 Кафена лажица)

Масло(80 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Оцет(1 Супена лажица)

Маргарин(140 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Павлака(1 Чаша)

Ајвар(2-3 Супени лажици)

Колбас(200 Грама)

Пилешка салама(200 Грама)

Кечап

Суво оригано

Белка од јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во малку млако млеко растворете го квасецот. Потоа додајте го шеќерот и 1 лажица брашно, па оставете да нарасне.
  2. Во меѓувреме измешајте половина од брашното со оцетот и маслото, додајте сол, 1 полна лажичка маст и стасаниот квасец. Замесете мазно тесто, постепено додавајќи го преостанатото брашно.
  3. Тестото оставете го да стасува 30 минути. Потоа поделете го на 6 топки, прекријте го со крпа и оставете го да отстои уште околу 15 минути.
  4. Секоја топка потоа расукајте ја и ставете ја во правоаголен плех. Засечете ја расуканата кора на неколку места на кревите (но и не мора).
  5. Изматете 2 жолчки со 140 г маргарин и премачкајте ги корите. Потоа нанесете тенок слој павлака, наросете сечкана салама или колбаси, нанесете малку ајвар и оригано, па завиткајте во ролат. Исечете го ролатот на пет ролнички.
  6. Постапката повторувајте ја додека го потрошите материјалот.
  7. Ролничките наредете ги во тепсија со хартија, оставете ги да нараснат 15 минути. Премачкајте ги со изматено јајце.
  8. Загрејте ја рерната на 170 степени, па ставете ги ролничките и зголемете ја на 200 степени. Печете ги 25-30 минути.
  9. Готовите пица ролнички покријте ги со крпа 10 минути и веднаш извадете ги од тепсијата.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: