Рецепти
Плескавици во сос од тиквички Ана Ѓорова

Свински плескавици со вкусен сос од динстани тиквички

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско мелено месо(500 Грама)

Леб(3 Парчиња)

Вода(малку )

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Италијански зачин (мешан зачин)(1 Кафена лажица)

Јајце(1 )

Брашно(по потреба )

Масло(за пржење )

Масло(2 лажици (за сосот) )

Тиквичка(2 средни )

Млеко(250 Милилитри)

Кромид(1 средна главица )

Сол(1 лажиче (за сосот) )

Италијански зачин (мешан зачин)(1 лажиче (за сосот) )

Брашно(1 лажица (за сосот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Лебот се потопува во вода, добро се процедува и се меша со меленото месо. Се додаваат јајцето, солта, биберот и сувиот зачин, па се меша добро.
  2. Тиквичките се лупат, се чистат од семки и се рендаат на крупно ренде. Се посолуваат и се оставаат да ја испуштат течноста.
  3. Во меѓувреме се обликуваат ќофтињата со дланки. Секое се валка во брашно и се пржи во тава со масло додека зарумени од двете страни.
  4. Се вадат врз хартиена салфетка за да се исцедат од маснотијата.
  5. За сосот: ситно сечканата средна главица кромид се пржи во масло додека стане стаклест. Се додаваат процедените тиквички и се динстаат 10 минути. Се зачинува по вкус.
  6. Кога ќе испари вишокот течност, се додава лажица брашно и кратко се пржи.
  7. Потоа се додава млекото и се вари уште 5 минути да се згусне.
  8. Во чинијата се става сосот, а врз него ќофтињата. Се служи со салата по желба.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: