Рецепти

Плескавици во сос од тиквички
Свински плескавици со вкусен сос од динстани тиквички
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско мелено месо(500 Грама)
Леб(3 Парчиња)
Вода(малку )
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Кафена лажица)
Јајце(1 )
Брашно(по потреба )
Масло(за пржење )
Масло(2 лажици (за сосот) )
Тиквичка(2 средни )
Млеко(250 Милилитри)
Кромид(1 средна главица )
Сол(1 лажиче (за сосот) )
Италијански зачин (мешан зачин)(1 лажиче (за сосот) )
Брашно(1 лажица (за сосот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Лебот се потопува во вода, добро се процедува и се меша со меленото месо. Се додаваат јајцето, солта, биберот и сувиот зачин, па се меша добро.
- Тиквичките се лупат, се чистат од семки и се рендаат на крупно ренде. Се посолуваат и се оставаат да ја испуштат течноста.
- Во меѓувреме се обликуваат ќофтињата со дланки. Секое се валка во брашно и се пржи во тава со масло додека зарумени од двете страни.
- Се вадат врз хартиена салфетка за да се исцедат од маснотијата.
- За сосот: ситно сечканата средна главица кромид се пржи во масло додека стане стаклест. Се додаваат процедените тиквички и се динстаат 10 минути. Се зачинува по вкус.
- Кога ќе испари вишокот течност, се додава лажица брашно и кратко се пржи.
- Потоа се додава млекото и се вари уште 5 минути да се згусне.
- Во чинијата се става сосот, а врз него ќофтињата. Се служи со салата по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во