Рецепти
Подварок со куркума
Вкусен подварок од свежа зелка, зеленчук, месо и зачини за одличен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(1 свежа )
Чаден колбас(или друго месо по желба 200 грама )
Морков(3 средни )
Модар патлиџан(1 )
Брокула(1 мало парче )
Целер(1 гранче )
Магдонос(1/2 Китка)
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Куркума(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Ловоров лист(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Чаденото месо исечете го на парчиња и варете го во вода 15-тина минути.
- Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и пропржете ги на масло во длабоко тенџере.
- Модриот патлиџан, брокулата и целерот се сечкаат на парчиња, а морковот се ренда и сето тоа се додајте го во тенџерето и додајте вода.
- Додека се вари зеленчукот, зелката исто така се сечка на парчиња и се додава во тенџерето.
- На крај се додава месото, се полева со вода да се покријат состојките и се вари на средна температура околу 1 час и половина со повремено мешање и додавање вода по потреба.
- Додајте ја коцката за супа, куркумата, црвениот пипер, ловоровиот лист, сол, бибер, па варете уште 15-тина минути.
- Пред самиот крај наросете со ситно сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во