Рецепти
Погача со кулен Ана Ѓорова

Богата погача со фил од кулен и кашкавал што е одличен додаток со вашите омилени јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(2 Децилитри)

Кисело млеко(150 Милилитри)

Јајце(1 )

Квасец(30 грама свеж )

Масло(3 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(650 Грама)

Маргарин(60-70 Грама)

Кашкавал(8-10 Парчиња)

Кулен(8-10 Парчиња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се рони со шеќерот во 1 дл млеко, па се остава да нарасне.
  2. Остатокот од млекото се меша со киселото млеко, па се загрева да биде млако.
  3. Јајцето пенасто со миксер се мати, се додаваат маслото, солта, мешавината од млеко и кисело млеко и нараснатиот квасец.
  4. Постепено се додава брашно и се замесува мазно тесто. Се покрива со крпа и се остава да нарасне.
  5. Потоа се дели на топки кои се притискаат со дланката и во средината им се става кулен и кашкавал.
  6. Се обликува топченце и се става во намастен, тркалезен плех.
  7. Постапката се повторува со сите состојки, се редат едно до друго и се оставаат кратко да нараснат.
  8. Може да ја премачкате погачата пред печење со изматена жолчка и да ја посипете со сусам, па да ја ставите да се пече во рерна на 200 степени, 35-40 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: