Рецепти
Погача со кулен
Богата погача со фил од кулен и кашкавал што е одличен додаток со вашите омилени јадења
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(2 Децилитри)
Кисело млеко(150 Милилитри)
Јајце(1 )
Квасец(30 грама свеж )
Масло(3 Супени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Брашно(650 Грама)
Маргарин(60-70 Грама)
Кашкавал(8-10 Парчиња)
Кулен(8-10 Парчиња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се рони со шеќерот во 1 дл млеко, па се остава да нарасне.
- Остатокот од млекото се меша со киселото млеко, па се загрева да биде млако.
- Јајцето пенасто со миксер се мати, се додаваат маслото, солта, мешавината од млеко и кисело млеко и нараснатиот квасец.
- Постепено се додава брашно и се замесува мазно тесто. Се покрива со крпа и се остава да нарасне.
- Потоа се дели на топки кои се притискаат со дланката и во средината им се става кулен и кашкавал.
- Се обликува топченце и се става во намастен, тркалезен плех.
- Постапката се повторува со сите состојки, се редат едно до друго и се оставаат кратко да нараснат.
- Може да ја премачкате погачата пред печење со изматена жолчка и да ја посипете со сусам, па да ја ставите да се пече во рерна на 200 степени, 35-40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во