Рецепти
Погачици од компир со блитва
Вкусни погачици со фил од свежа блитва и павлака за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(250 Милилитри)
Квасец(1/2 коцка )
Масло(1/2 Чаша)
Сол(малку )
Шеќер(малку )
Јајце(1 )
Компир(2 поголеми варени )
Брашно(500 Грама)
Маргарин(1/2 коцка за премачкување )
Блитва(400-500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во сад се раствора квасецот со млакото млеко да стаса.
- Компирите се варат, се мијат, се лупат и се пасираат, а потоа се мешаат со стасаниот квасец и млекото, маслото, малку сол и шеќер, јајцето и брашното.
- Се замесува тесто и се остава 20 минути да стаса.
- Потоа се сука кора и се премачкува со маргарин. Се витка како писмо и се остава во фрижидер 20 минути. Оваа постапка се повторува 3 пати.
- Во меѓувреме се пржи блитвата колку да омекне и се додава урда или рендан кашкавал и малку павлака.
- Тестото се вади од фрижидер и се дели на 2 дела.
- Се расукуваат 2 исти кори. Врз првата кора на растојание се става по малку од филот со блитва, па одозгора се става другата кора.
- Се сечат кругови околу блитвата со помош на чаша и се формираат погачиците.
- Се оставаат да стасуваат уште 20 минути.
- Се премачкуваат со матено јајце и се наросуваат по желба со сусам или со морска сол, па се печат додека убаво заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во