Рецепти
Погачици од компир со блитва Ана Ѓорова

Вкусни погачици со фил од свежа блитва и павлака за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(250 Милилитри)

Квасец(1/2 коцка )

Масло(1/2 Чаша)

Сол(малку )

Шеќер(малку )

Јајце(1 )

Компир(2 поголеми варени )

Брашно(500 Грама)

Маргарин(1/2 коцка за премачкување )

Блитва(400-500 Грама)

Павлака

Рендан кашкавал

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во сад се раствора квасецот со млакото млеко да стаса.
  2. Компирите се варат, се мијат, се лупат и се пасираат, а потоа се мешаат со стасаниот квасец и млекото, маслото, малку сол и шеќер, јајцето и брашното.
  3. Се замесува тесто и се остава 20 минути да стаса.
  4. Потоа се сука кора и се премачкува со маргарин. Се витка како писмо и се остава во фрижидер 20 минути. Оваа постапка се повторува 3 пати.
  5. Во меѓувреме се пржи блитвата колку да омекне и се додава урда или рендан кашкавал и малку павлака.
  6. Тестото се вади од фрижидер и се дели на 2 дела.
  7. Се расукуваат 2 исти кори. Врз првата кора на растојание се става по малку од филот со блитва, па одозгора се става другата кора.
  8. Се сечат кругови околу блитвата со помош на чаша и се формираат погачиците.
  9. Се оставаат да стасуваат уште 20 минути.
  10. Се премачкуваат со матено јајце и се наросуваат по желба со сусам или со морска сол, па се печат додека убаво заруменат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: