Рецепти
Модри патлиџани на турски начин Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет од полнети модри патлиџани со мелено месо, домати и пиперки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(4 )

Маслиново масло(125 Милилитри)

Кромид(2 Главици)

Лук(4 Чешниња)

Зелена бабура(2 помали )

Јунешко мелено месо(300 Грама)

Домат(500 Грама)

Доматно пире(1 Супена лажица)

Магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Модрите патлиџани пругасто излупете ги по должина и по должина преполовете ги. Пржете ги во загреано маслиново масло 5 минути.
  2. Извадете ги врз салфета да се исцедат, благо издлабете ги (не докрај), па во истото масло пржете ги исечканиот кромид и лук, издлабениот и исечкан дел од модриот патлиџан и пиперката исечкана на коцкички.
  3. По 2 минути пржење (колку да омекнат) додајте го меленото месо и доматното пире.
  4. Од доматите одвојте 8 кришки, а остатокот исечкајте го на коцки и додајте го да се пржи со месото.
  5. Во смесата додајте и сечкан магдонос, па зачинете со сол и бибер и динстајте уште 5 минути.
  6. Модрите патлиџани наредете ги во намастен плех и наполнете ги со смесата од мелено месо. Одозгора ставете кругови домат и ленти пиперки.
  7. Во плехот налејте чаша вода, покријте го со алуминиумска фолија и печете 45 минути во загреана рерна на 180 степени.
  8. Сервирајте го јадењето со јогурт и со лук.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: