Рецепти
Модри патлиџани на турски начин Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет од полнети модри патлиџани со мелено месо, домати и пиперки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(4 )

Маслиново масло(125 Милилитри)

Кромид(2 Главици)

Лук(4 Чешниња)

Зелена бабура(2 помали )

Јунешко мелено месо(300 Грама)

Домат(500 Грама)

Доматно пире(1 Супена лажица)

Магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Модрите патлиџани пругасто излупете ги по должина и по должина преполовете ги. Пржете ги во загреано маслиново масло 5 минути.
  2. Извадете ги врз салфета да се исцедат, благо издлабете ги (не докрај), па во истото масло пржете ги исечканиот кромид и лук, издлабениот и исечкан дел од модриот патлиџан и пиперката исечкана на коцкички.
  3. По 2 минути пржење (колку да омекнат) додајте го меленото месо и доматното пире.
  4. Од доматите одвојте 8 кришки, а остатокот исечкајте го на коцки и додајте го да се пржи со месото.
  5. Во смесата додајте и сечкан магдонос, па зачинете со сол и бибер и динстајте уште 5 минути.
  6. Модрите патлиџани наредете ги во намастен плех и наполнете ги со смесата од мелено месо. Одозгора ставете кругови домат и ленти пиперки.
  7. Во плехот налејте чаша вода, покријте го со алуминиумска фолија и печете 45 минути во загреана рерна на 180 степени.
  8. Сервирајте го јадењето со јогурт и со лук.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: