Рецепти
Модри патлиџани на турски начин
Вкусен специјалитет од полнети модри патлиџани со мелено месо, домати и пиперки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(4 )
Маслиново масло(125 Милилитри)
Кромид(2 Главици)
Лук(4 Чешниња)
Зелена бабура(2 помали )
Јунешко мелено месо(300 Грама)
Домат(500 Грама)
Доматно пире(1 Супена лажица)
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Модрите патлиџани пругасто излупете ги по должина и по должина преполовете ги. Пржете ги во загреано маслиново масло 5 минути.
- Извадете ги врз салфета да се исцедат, благо издлабете ги (не докрај), па во истото масло пржете ги исечканиот кромид и лук, издлабениот и исечкан дел од модриот патлиџан и пиперката исечкана на коцкички.
- По 2 минути пржење (колку да омекнат) додајте го меленото месо и доматното пире.
- Од доматите одвојте 8 кришки, а остатокот исечкајте го на коцки и додајте го да се пржи со месото.
- Во смесата додајте и сечкан магдонос, па зачинете со сол и бибер и динстајте уште 5 минути.
- Модрите патлиџани наредете ги во намастен плех и наполнете ги со смесата од мелено месо. Одозгора ставете кругови домат и ленти пиперки.
- Во плехот налејте чаша вода, покријте го со алуминиумска фолија и печете 45 минути во загреана рерна на 180 степени.
- Сервирајте го јадењето со јогурт и со лук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во