Рецепти
Полнет ширден Ана Ѓорова

Прилепски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки ширден(4-5 Парчиња)

Телешко месо(500 Грама)

Свинско месо(500 Грама)

Јагнешко месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Сува везена црвена пиперка(4-5 )

Црвен пипер(1/2 Супена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Ориз(150 Грама)

Маслиново масло(150 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Пиво(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Секое парче ширден внимателно исчистете го и припремете го за полнење.
  2. Месото исечкајте го на ситни парчиња и измијте ги со вода.
  3. Во тенџере на оган загрејте малку масло, ставете го месото и пржете го 30-тина минути со привремено мешање. Пред крај на пржењето, додајте ситно сечкан кромид и пржете дополнителни 5 минути.
  4. Потоа во тенџерето додајте ги и ситно сечканите суви пиперки и лук, сол, бибер и црвен пипер, промешајте кратко и тргнете од оган.
  5. Оризот измијте го убаво во неколку води и измешајте го со смесата во тенџерето.
  6. Со така добиената смеса од месо и ориз, полнете ги ширдените, отприлика со 2 шаки од смесата за секој ширден и додајте малку од течноста каде што се пржеше месото.
  7. Полнетите ширдени прицврстете ги со дрвени чепкалки и наредете ги во земјен сад. Во садот налејте пиво и вода до половина на ширдените. Зачинете со уште малку црвен пипер и ставете масло.
  8. Печете во загреана рерна на 180°C, околу 90 минути. Проверувајте ги ширдените и кога ќе добијат убава црвенкаста боја од едната страна, превртете ги од другата страна за и таму убаво да се испечат.
  9. Готовите ширдени прелијте ги со сосот во кој се печеа и послужете ги.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: