Рецепти
Полнет ширден Ана Ѓорова

Прилепски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки ширден(4-5 Парчиња)

Телешко месо(500 Грама)

Свинско месо(500 Грама)

Јагнешко месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Сува везена црвена пиперка(4-5 )

Црвен пипер(1/2 Супена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Ориз(150 Грама)

Маслиново масло(150 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Пиво(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Секое парче ширден внимателно исчистете го и припремете го за полнење.
  2. Месото исечкајте го на ситни парчиња и измијте ги со вода.
  3. Во тенџере на оган загрејте малку масло, ставете го месото и пржете го 30-тина минути со привремено мешање. Пред крај на пржењето, додајте ситно сечкан кромид и пржете дополнителни 5 минути.
  4. Потоа во тенџерето додајте ги и ситно сечканите суви пиперки и лук, сол, бибер и црвен пипер, промешајте кратко и тргнете од оган.
  5. Оризот измијте го убаво во неколку води и измешајте го со смесата во тенџерето.
  6. Со така добиената смеса од месо и ориз, полнете ги ширдените, отприлика со 2 шаки од смесата за секој ширден и додајте малку од течноста каде што се пржеше месото.
  7. Полнетите ширдени прицврстете ги со дрвени чепкалки и наредете ги во земјен сад. Во садот налејте пиво и вода до половина на ширдените. Зачинете со уште малку црвен пипер и ставете масло.
  8. Печете во загреана рерна на 180°C, околу 90 минути. Проверувајте ги ширдените и кога ќе добијат убава црвенкаста боја од едната страна, превртете ги од другата страна за и таму убаво да се испечат.
  9. Готовите ширдени прелијте ги со сосот во кој се печеа и послужете ги.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: