Рецепти
Полнет ширден
Прилепски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки ширден(4-5 Парчиња)
Телешко месо(500 Грама)
Свинско месо(500 Грама)
Јагнешко месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Сува везена црвена пиперка(4-5 )
Црвен пипер(1/2 Супена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Ориз(150 Грама)
Маслиново масло(150 Грама)
Вода(250 Милилитри)
Пиво(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Секое парче ширден внимателно исчистете го и припремете го за полнење.
- Месото исечкајте го на ситни парчиња и измијте ги со вода.
- Во тенџере на оган загрејте малку масло, ставете го месото и пржете го 30-тина минути со привремено мешање. Пред крај на пржењето, додајте ситно сечкан кромид и пржете дополнителни 5 минути.
- Потоа во тенџерето додајте ги и ситно сечканите суви пиперки и лук, сол, бибер и црвен пипер, промешајте кратко и тргнете од оган.
- Оризот измијте го убаво во неколку води и измешајте го со смесата во тенџерето.
- Со така добиената смеса од месо и ориз, полнете ги ширдените, отприлика со 2 шаки од смесата за секој ширден и додајте малку од течноста каде што се пржеше месото.
- Полнетите ширдени прицврстете ги со дрвени чепкалки и наредете ги во земјен сад. Во садот налејте пиво и вода до половина на ширдените. Зачинете со уште малку црвен пипер и ставете масло.
- Печете во загреана рерна на 180°C, околу 90 минути. Проверувајте ги ширдените и кога ќе добијат убава црвенкаста боја од едната страна, превртете ги од другата страна за и таму убаво да се испечат.
- Готовите ширдени прелијте ги со сосот во кој се печеа и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во