Рецепти
Полнет зајак Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет кој е погоден за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1 цел зајак од 1,5 кг со црниот дроб )

Копар(300 Грама)

Пршута(70 Грама)

Колбас(60 Грама)

Сланина(60 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Рузмарин(1 Гранче)

Бело вино(1 Децилитар)

Масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Копарот и лукот ставете ги во сад со зовриена и посолена вода и варете ги 10 минути (водата зачувајте ја).
  2. Пршутата, сланината, колбасот и црниот дроб ситно исечкајте ги и пропржете ги на 1 лажица масло заедно со исечканиот копар.
  3. Исчистете го зајакот и ставете го врз рамна површина. Посолете го, попиперете го и наполнете го со поготвениот фил.
  4. Потоа затворете го со игла и конец. Целото месо заврзете го со конецот по должина и ширина. Ставете го гранчето рузмарин помеѓу конецот.
  5. Пржете го месото на останатото загреано масло, вртејќи го повеќе пати со помош на две дрвени лажици. Додајте сол и бибер, полијте го со  виното и оставете го да испари.
  6. Префрлете ја тавата во загреана рерна на 180 степени и печете го месото 1 и пол час. Полевајте го со малку супа (во која го варевте копарот). Последните 10 минути од печењето зголемете ја температурата на 200 степени за месото малку да зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: