Рецепти
Полнет зајак
Вкусен специјалитет кој е погоден за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1 цел зајак од 1,5 кг со црниот дроб )
Копар(300 Грама)
Пршута(70 Грама)
Колбас(60 Грама)
Сланина(60 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Рузмарин(1 Гранче)
Бело вино(1 Децилитар)
Масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Копарот и лукот ставете ги во сад со зовриена и посолена вода и варете ги 10 минути (водата зачувајте ја).
- Пршутата, сланината, колбасот и црниот дроб ситно исечкајте ги и пропржете ги на 1 лажица масло заедно со исечканиот копар.
- Исчистете го зајакот и ставете го врз рамна површина. Посолете го, попиперете го и наполнете го со поготвениот фил.
- Потоа затворете го со игла и конец. Целото месо заврзете го со конецот по должина и ширина. Ставете го гранчето рузмарин помеѓу конецот.
- Пржете го месото на останатото загреано масло, вртејќи го повеќе пати со помош на две дрвени лажици. Додајте сол и бибер, полијте го со виното и оставете го да испари.
- Префрлете ја тавата во загреана рерна на 180 степени и печете го месото 1 и пол час. Полевајте го со малку супа (во која го варевте копарот). Последните 10 минути од печењето зголемете ја температурата на 200 степени за месото малку да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во