Рецепти
Полнет зајак Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет кој е погоден за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1 цел зајак од 1,5 кг со црниот дроб )

Копар(300 Грама)

Пршута(70 Грама)

Колбас(60 Грама)

Сланина(60 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Рузмарин(1 Гранче)

Бело вино(1 Децилитар)

Масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Копарот и лукот ставете ги во сад со зовриена и посолена вода и варете ги 10 минути (водата зачувајте ја).
  2. Пршутата, сланината, колбасот и црниот дроб ситно исечкајте ги и пропржете ги на 1 лажица масло заедно со исечканиот копар.
  3. Исчистете го зајакот и ставете го врз рамна површина. Посолете го, попиперете го и наполнете го со поготвениот фил.
  4. Потоа затворете го со игла и конец. Целото месо заврзете го со конецот по должина и ширина. Ставете го гранчето рузмарин помеѓу конецот.
  5. Пржете го месото на останатото загреано масло, вртејќи го повеќе пати со помош на две дрвени лажици. Додајте сол и бибер, полијте го со  виното и оставете го да испари.
  6. Префрлете ја тавата во загреана рерна на 180 степени и печете го месото 1 и пол час. Полевајте го со малку супа (во која го варевте копарот). Последните 10 минути од печењето зголемете ја температурата на 200 степени за месото малку да зарумени.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: