Рецепти
Полнет зајак Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет кој е погоден за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1 цел зајак од 1,5 кг со црниот дроб )

Копар(300 Грама)

Пршута(70 Грама)

Колбас(60 Грама)

Сланина(60 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Рузмарин(1 Гранче)

Бело вино(1 Децилитар)

Масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Копарот и лукот ставете ги во сад со зовриена и посолена вода и варете ги 10 минути (водата зачувајте ја).
  2. Пршутата, сланината, колбасот и црниот дроб ситно исечкајте ги и пропржете ги на 1 лажица масло заедно со исечканиот копар.
  3. Исчистете го зајакот и ставете го врз рамна површина. Посолете го, попиперете го и наполнете го со поготвениот фил.
  4. Потоа затворете го со игла и конец. Целото месо заврзете го со конецот по должина и ширина. Ставете го гранчето рузмарин помеѓу конецот.
  5. Пржете го месото на останатото загреано масло, вртејќи го повеќе пати со помош на две дрвени лажици. Додајте сол и бибер, полијте го со  виното и оставете го да испари.
  6. Префрлете ја тавата во загреана рерна на 180 степени и печете го месото 1 и пол час. Полевајте го со малку супа (во која го варевте копарот). Последните 10 минути од печењето зголемете ја температурата на 200 степени за месото малку да зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: