Рецепти
Полнети компири (посно)
Ова е посна варијанта на полнети компири. Ако сакате може да ставите и мелено месо (околу 300 грама) и ќе добиете мрсно јадење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(2 Килограми)
Кромид(3 Главици)
Морков(3 )
Ориз(100 Грама)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Компирите излупете ги и извадете им ја средината, исечкајте ги и оставете ги настрана.
- Кромидот исечкајте го, пропржете го на масло 10-тина минути, потоа изрендајте ги морковите и пржете заедно.
- Додајте ги и исечканите компири, па продолжете со пржење уште неколку минути.
- На крајот додајте го оризот и динстајте додека оризот не набабри.
- Посолете, додајте сол, бибер, мешан зачин и лажица црвен пипер, па тргнете од оган.
- Со смесата наполнете ги издлабените компири, наредете ги исправени во огноотпорен сад, а потоа налејте вода и печете ги во загеана рерна на 180-200 степени околу 90 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во