Рецепти
Полнети кроасани
Домашно печиво што може да го користите наместо леб со разни намази, салати и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 Литар)
Јајце(2 )
Масло(300 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Квасец(1 )
Маргарин(1 )
Брашно(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3 часа за тестото
- Од состојките се замесува средно тврдо тесто кое се остава да нарасне 30 минути.
- Потоа тестото се дели на два дела и од секој дел се вадат по 12 мали парчиња.
- Секое парче се расукува со големина на тацна и се премачкува со маргарин.
- Парчињата се редат едно врз друго. Последното не се мачка о маргарин. Се расукува кора и се сече на триаголници од кои се виткаат кифлите.
- Пред да се завиткаат кифлите, се полнат со фил по желба, може шунка, кашкавал или сирење со јајца. Потоа се виткаат, се оставаат да нараснат 2 часа и се печат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во