Рецепти
Полнети кроасани Ана Ѓорова

Домашно печиво што може да го користите наместо леб со разни намази, салати и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1 Литар)

Јајце(2 )

Масло(300 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Маргарин(1 )

Брашно(по потреба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3 часа за тестото

  1. Од состојките се замесува средно тврдо тесто кое се остава да нарасне 30 минути.
  2. Потоа тестото се дели на два дела и од секој дел се вадат по 12 мали парчиња.
  3. Секое парче се расукува со големина на тацна и се премачкува со маргарин.
  4. Парчињата се редат едно врз друго. Последното не се мачка о маргарин. Се расукува кора и се сече на триаголници од кои се виткаат кифлите.
  5. Пред да се завиткаат кифлите, се полнат со фил по желба, може шунка, кашкавал или сирење со јајца. Потоа се виткаат, се оставаат да нараснат 2 часа и се печат.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: