Рецепти
Полнети модри патлиџани Ана Ѓорова

Полнети модри патлиџани со мелено месо на италијански начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Модрите патлиџани измијте ги и преполовете ги по должина. Потоа исечете ги во внатрешноста и издлабете ги, но внимавајте да не ги исечете премногу. Издлабеното месо од модрите патлиџани исечкајте го на коцкички и ставете го настрана.
  2. Наредете ги едно до друго во огноотпорен сад со хартија за печење.
  3. Во тава на рингла на умерен оган загрејте го маслото со чешнето лук (цело, лупено не сечено). Откако чешнето ќе омекне и ќе пушти мирис, во тавата додајте го внатрешниот дел од модрите патлиџани што ги издлабивте и меленото месо, па пржете ги неколку минути.
  4. Додајте ги потоа и доматите исечкани на коцки (откако месото малку ќе се пропржи и ќе зарумени), зачинете со сол и бибер и гответе уште кратко.
  5. Тргнете ја тавата од оган и во неа додајте ја сечканата моцарела, ренданиот пармезан, исечканиот свеж босилек и јајцето и измешајте.
  6. Со лажица земајте од смесата и полнете ги модрите патлиџани.
  7. Одозгора наросете ги со лебни трошки и печете ги во загреана рерна на 180 степени, 40 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: