Рецепти
Полнети модри патлиџани
Полнети модри патлиџани со мелено месо на италијански начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(4 )
Мешано мелено месо(300 Грама)
Домат(2 )
Моцарела сирење(150 Грама)
Рендан пармезан(30 Грама)
Јајце(1 )
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Модрите патлиџани измијте ги и преполовете ги по должина. Потоа исечете ги во внатрешноста и издлабете ги, но внимавајте да не ги исечете премногу. Издлабеното месо од модрите патлиџани исечкајте го на коцкички и ставете го настрана.
- Наредете ги едно до друго во огноотпорен сад со хартија за печење.
- Во тава на рингла на умерен оган загрејте го маслото со чешнето лук (цело, лупено не сечено). Откако чешнето ќе омекне и ќе пушти мирис, во тавата додајте го внатрешниот дел од модрите патлиџани што ги издлабивте и меленото месо, па пржете ги неколку минути.
- Додајте ги потоа и доматите исечкани на коцки (откако месото малку ќе се пропржи и ќе зарумени), зачинете со сол и бибер и гответе уште кратко.
- Тргнете ја тавата од оган и во неа додајте ја сечканата моцарела, ренданиот пармезан, исечканиот свеж босилек и јајцето и измешајте.
- Со лажица земајте од смесата и полнете ги модрите патлиџани.
- Одозгора наросете ги со лебни трошки и печете ги во загреана рерна на 180 степени, 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во