Рецепти
Полнети модри патлиџани со месо
На овој начин модрите патлиџани се одлични на вкус, испробајте ги, немате како да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Мешано мелено месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Ориз(100 Грама)
Домат(2 )
Масло(150 Милилитри)
Вода(150 Милилитри)
Лук(3 Чешниња)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Вегета(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Модрите патлиџани внимателно се издлабуваат (не се сечат по должина, им се сечат само капите, па така се длабат).
- Меленото месо се пропржува со маслото заедно со исечканиот кромид, а потоа се додава црвените домати, исечкани и излупени, и се пржи уште малку.
- Потоа се додава и оризот, сечканиот магдонос, сечканиот лук и останатите зачини и се пржи уште малку додека состојките омекнат и смесата се соедини.
- Со вака добиената смеса се полнат модрите патлиџани. Потоа се ставаат во кеса за печење во која се налева 150 мл вода. Кесата се затвора, добро се заврзува, се става во тавче и се пече 1 и пол час во рерна на 150 степени.
- Приготвените модри патлиџани се сечат на парчиња и се послужуваат со зеленчук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во