Рецепти
Полнети модри патлиџани со месо Ана Ѓорова

На овој начин модрите патлиџани се одлични на вкус, испробајте ги, немате како да погрешите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 )

Мешано мелено месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Ориз(100 Грама)

Домат(2 )

Масло(150 Милилитри)

Вода(150 Милилитри)

Сечкан магдонос

Лук(3 Чешниња)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Вегета(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Модрите патлиџани внимателно се издлабуваат (не се сечат по должина, им се сечат само капите, па така се длабат).
  2. Меленото месо се пропржува со маслото заедно со исечканиот кромид, а потоа се додава црвените домати, исечкани и излупени, и се пржи уште малку.
  3. Потоа се додава и оризот, сечканиот магдонос, сечканиот лук и останатите зачини и се пржи уште малку додека состојките омекнат и смесата се соедини.
  4. Со вака добиената смеса се полнат модрите патлиџани. Потоа се ставаат во кеса за печење во која се налева 150 мл вода. Кесата се затвора, добро се заврзува, се става во тавче и се пече 1 и пол час во рерна на 150 степени.
  5. Приготвените модри патлиџани се сечат на парчиња и се послужуваат со зеленчук.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: