Рецепти
Полнети пиперки со грав (посно) Ана Ѓорова

Интересен и посен македонски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(1 Килограм)

Грав(500 Грама)

Маслиново масло(200 Милилитри)

Кромид(2 Главици)

Лук(2 Чешниња)

Целер(1 Гранче)

Брашно(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

Свеж магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Гравот се вари, се цеди и се пржи во малку маслиново масло.
  2. Потоа се додава малку вода колку да проврие на умерена температура.
  3. Во меѓувреме се сечкаат кромидот, лукот и целерот.
  4. Кромидот се пржи во 2 дл масло, но не смее да поцрни. Се посипува една лажичка брашно, сол, бибер, магдонос, целер како и гравот со неговата чорба.
  5. Ако водата од гравот не е доволна, се додава малку обична врела вода и сè убаво се меша.
  6. Пиперките се полнат со подготвениот грав, се редат во подмачкано тавче за печење и остатокот од гравчето се става меѓу пиперките.
  7. Се пече половина час на 200°C.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: