Рецепти
Полнети пиперки со грав (посно)
Интересен и посен македонски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(1 Килограм)
Грав(500 Грама)
Маслиново масло(200 Милилитри)
Кромид(2 Главици)
Лук(2 Чешниња)
Целер(1 Гранче)
Брашно(1 Супена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Гравот се вари, се цеди и се пржи во малку маслиново масло.
- Потоа се додава малку вода колку да проврие на умерена температура.
- Во меѓувреме се сечкаат кромидот, лукот и целерот.
- Кромидот се пржи во 2 дл масло, но не смее да поцрни. Се посипува една лажичка брашно, сол, бибер, магдонос, целер како и гравот со неговата чорба.
- Ако водата од гравот не е доволна, се додава малку обична врела вода и сè убаво се меша.
- Пиперките се полнат со подготвениот грав, се редат во подмачкано тавче за печење и остатокот од гравчето се става меѓу пиперките.
- Се пече половина час на 200°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во