Рецепти
Полнети плескавици со шампињони
Одличен ручек за гурманите и љубителите на месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско мелено месо(750 Грама)
Свежи шампињони(150 Грама)
Јајце(1 )
Кромид(1 Главица)
Зелени маслинки(8 )
Презла(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- На зејтин се пропржува рендан кромид, се додаваат шампињони, маслинки, сол, бибер и заедно се динстаат околу 5 минути.
- Тргнете го од рингла, оладете го и додајте јајце, презла и сечкан магдонос.
- Меленото месо убаво измесете го со сол и бибер. Од смесата направете топчиња, ставете ги на даска и обликувајте плескавици.
- На едната половина од плескавицата ставете го преливот од печурки, со другата половина поклопете ја првата и убаво притиснете ги краевите.
- Вака полнетите плескавици пржете ги на врел зејтин од двете страни.
- Топлите плескавици служете ги со сос од домати, на кој претходно сте му додале малку лук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во