Рецепти
Полнети погачки со месо
Домашни погачки со фил од мелено месо, зачини и кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(200 Грама)
Масло(1 чаша + 3 лажици за пржење на месото )
Жолчка од јајце(2 )
Млеко(100 Милилитри)
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Квасец(1/2 коцка )
Брашно(600 Грама)
Кромид(1 Главица)
Мешано мелено месо(300 Грама)
Белка од јајце(1 )
Италијански зачин (мешан зачин)
Сусам(за посипување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
Тесто:
- Kвасецот се дроби во млако млеко, се додава шеќерот и се остава да нарасне.
- Во подлабок сад со миксер се мати маргаринот со жолчките и со лажиче сол.
- Се додаваат 1 чаша масло и нараснатиот квасец, па со постепено додавање брашно се замесува тесто.
- Се покрива со крпа и се остава 30 минути да нарасне.
Фил:
- кромидот ситно се сечка, се пржи во масло.
- Се додава меленото месо, се посипува со мешан, сув зачин и со бибер по вкус, па се продолжува со повремено мешање.
Финална постапна:
- Тестото се премесува, па се дели на 25 топчиња.
- Секое топче се расукува во круг, на средина се става фил, па се витка во погачка.
- Се редат во плех обложен со хартија за печење и се оставаат да нараснат уште 30 минути.
- Се премачкуваат со матена белка и се посипуваат со сусам.
- Се печат во загреана рерна на 200°C, 20 минути.
- Печените погачки се редат во чинија, се покриваат со крпа и се оставаат да се изладат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во