Рецепти
Полнети погачки со месо Ана Ѓорова

Домашни погачки со фил од мелено месо, зачини и кромид

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(200 Грама)

Масло(1 чаша + 3 лажици за пржење на месото )

Жолчка од јајце(2 )

Млеко(100 Милилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Квасец(1/2 коцка )

Брашно(600 Грама)

Кромид(1 Главица)

Мешано мелено месо(300 Грама)

Белка од јајце(1 )

Италијански зачин (мешан зачин)

Сусам(за посипување )

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

Тесто:

  1. Kвасецот се дроби во млако млеко, се додава шеќерот и се остава да нарасне.
  2. Во подлабок сад со миксер се мати маргаринот со жолчките и со лажиче сол.
  3. Се додаваат 1 чаша масло и нараснатиот квасец, па со постепено додавање брашно се замесува тесто.
  4. Се покрива со крпа и се остава 30 минути да нарасне.

Фил:

  1. кромидот ситно се сечка, се пржи во масло.
  2. Се додава меленото месо, се посипува со мешан, сув зачин и со бибер по вкус, па се продолжува со повремено мешање.

Финална постапна:

  1. Тестото се премесува, па се дели на 25 топчиња.
  2. Секое топче се расукува во круг, на средина се става фил, па се витка во погачка.
  3. Се редат во плех обложен со хартија за печење и се оставаат да нараснат уште 30 минути.
  4. Се премачкуваат со матена белка и се посипуваат со сусам.
  5. Се печат во загреана рерна на 200°C, 20 минути.
  6. Печените погачки се редат во чинија, се покриваат со крпа и се оставаат да се изладат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: