Рецепти
Полнети пржени погачки Ана Ѓорова

Вкусни погачки со фил од урда и боранија за предјадење или ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Измешајте ги брашното и омекнатиот путер и додајте неколку лажици ладна посолена вода. Месете го тестото додека не стане цврсто и компактно. Оформете го во топка, завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер.
  2. Во една тава загрејте 2-3 лажици масло и пржете го ситно сечканиот млад кромид и целото чешне лук. Додајте ја исчистената боранија и зачинете со сол, бибер, морско оревче.
  3. Налијте малку супа и динстајте неколку минути додека не омекне боранијата. Потоа префрлете ја во друг сад и измешајте ја со 100 г урда и со малку сол.
  4. Тестото расукајте го со дебелина од неколку милиметри. Исечете го на долги ленти со дебелина од 10 см и премачкајте ја површината со белка.
  5. Со чаша одбележете кругови (не сечете, само притиснете го нежно) од лентите од тесто. Во средината на секој одбележан круг распоредете малку од филот. Превиткајте ги лентите на половина по должина и притиснете го тестото со прстите околу филот.
  6. Со чашата исечете полумесечинки (на местата каде што е одбележано тестото) и пржете ги во поголемо количество масло. Сервирајте ги со преостанатата урда помешана со лажица црн сусам.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: