Рецепти
Полнети пржени погачки
Вкусни погачки со фил од урда и боранија за предјадење или ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(150 Грама)
Путер(100 Грама)
Млад кромид(1 )
Боранија(100 Грама)
Лук(1 Чешне)
Урда(150 Грама)
Бистра зеленчукова супа(малку )
Белка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Измешајте ги брашното и омекнатиот путер и додајте неколку лажици ладна посолена вода. Месете го тестото додека не стане цврсто и компактно. Оформете го во топка, завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер.
- Во една тава загрејте 2-3 лажици масло и пржете го ситно сечканиот млад кромид и целото чешне лук. Додајте ја исчистената боранија и зачинете со сол, бибер, морско оревче.
- Налијте малку супа и динстајте неколку минути додека не омекне боранијата. Потоа префрлете ја во друг сад и измешајте ја со 100 г урда и со малку сол.
- Тестото расукајте го со дебелина од неколку милиметри. Исечете го на долги ленти со дебелина од 10 см и премачкајте ја површината со белка.
- Со чаша одбележете кругови (не сечете, само притиснете го нежно) од лентите од тесто. Во средината на секој одбележан круг распоредете малку од филот. Превиткајте ги лентите на половина по должина и притиснете го тестото со прстите околу филот.
- Со чашата исечете полумесечинки (на местата каде што е одбележано тестото) и пржете ги во поголемо количество масло. Сервирајте ги со преостанатата урда помешана со лажица црн сусам.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во