Рецепти
Полнето пиле со печурки
Со ова јадење ви предлагаме да се напиете суво бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Свежи шампињони(750 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Лебни трошки(3 Супени лажици)
Вегета(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помлаку од 90 минути
- Во машина за мелење месо ги мелеме шампињоните. Мелените шампињони ги пржиме во тава на оган со загреано масло.
- Магдоносот ситно го сечкаме и откако течноста ќе испари, во тавата го додаваме исечканиот магдонос.
- Во тавата ги кршиме и четирите јајца и мешаме со лажица. Откако јајцата ќе се испржат, тавата ја тргаме од оган.
- Во тавата ги додаваме лебните трошки и вегетата, посолуваме и наросуваме со бибер.
- Потоа во тавата ја додаваме киселата павлака и промешуваме. Филот го ставаме во готварски шприц. Со шприцот го полниме пилето, го зацврстуваме со готварскиот конец, го посолуваме од надворешната страна и го ставаме во намрсена тава за печење.
- Пилето го попрскуваме со масло за јадење и во тавата налеваме 200 мл вода.
- Тавата ја ставаме во рерна и печеме 1 час на 220 степени.
- Од испеченот пиле го отстрануваме готварскиот конец, а потоа пилето го ставаме на чинија за сервирање. Со лажица пилето го преливаме со сосот во кој се печел пилето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во