Рецепти
Полнето пилешко
Полнето пилешко на италијански начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рикота сирење(1 Чаша)
Спанаќ(1/2 Чаша)
Шери домати(1/2 Чаша)
Рендан пармезан(2 Супени лажици)
Свеж босилек(1 Супена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Суво оригано(1 Прстофат)
Пилешки гради(2 )
Маслиново масло(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Соединете ги рикота сирењето, спанаќот, исечканите домати, босилок, лук, морска сол и бибер и убаво промешајте.
- Измијте ги пилешките гради и исечети ги хоризонтално по должина. Наполнете ги со рикота мешавината. Одозгора зачинете ги со сол и бибер и убаво прекријте ги во лебни прошки со зачини по ваш вкус. Со чечкалици затворете ги пилешките гради за да не искочи филот.
- На тавче за пржење ставете го маслиновото масло и загрејте го. Кога ќе биде загреано ставете го месото да се пржи 3-4 минути на едната страна, потоа превртете го и ставете го да се пече околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во