Рецепти
Полжави со сос
Специјалитет од полжави во сос од мајонез и бело вино за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Полжави(100 Грама)
Буковец(1/2 Кафена лажица)
Вегета(1/2 Кафена лажица)
Мајонез(2 Децилитри)
Краставица(1 )
Бело вино(1/2 Чаша)
Сенф(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Полжавите добро ги чистиме и ги ставаме да се варат.
- Сварените полжави ги пржиме во масло, потоа ги зачинуваме со буковец и со вегета и ги оставаме на страна.
- За сосот, во садот ги ставаме виното и мајонезот и заедно убаво ги мешаме. Во овој сос ги додаваме ситно исечканата краставица, сенфот, биберот и солта. Сето тоа заедно добро го промешуваме.
- Испржените полжави одозгора ги полеваме со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во