Рецепти
Полжави во тава
Специјалитет од полжави со печурки и суви пиперки за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Полжави(500 Грама)
Свежи шампињони(250 Грама)
Сува везена црвена пиперка(2 )
Лук(2 Чешниња)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Полжавите убаво се чистат и се варат во една вода, потоа се процедуваат и се варат во уште една вода.
- Откако полжавите убаво ќе се сварат, се процедуваат, се сушат, па се ставаат во тава со загреано масло и се пржат.
- Во тавата кај полжавите се додаваат добро исчистени, измиени и исечкани печурки.
- Потоа во тавата се додаваат во тавата и ситно сечканиот лук и сечканите суви пиперки.
- Се пржат уште малку, па се додава лажица брашно за полжавите да бидат покрцкави.
- Сервирајте ги со пире или со друг додаток по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во