Рецепти
Посен колач со вишни
Интересен сочен колач кој не одзема многу време и кој одлично оди со кафе.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 Чаши)
Гриз(2 Чаши)
Шеќер(2 Чаши)
Вишни(900 Грама)
Ванила во прав(2 Кафени лажици)
Масло(170 Милилитри)
Прашок за печиво(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Се ставаат во цедалка замрзнатите вишни.
- Сувите состојки: брашното, пченичниот гриз, една чаша шеќер и печивото се мешаат со лажица.
- Исцедените вишни нежно се притискаат со вилушка за да се изгмечат, се додава една чаша шеќер, маслото и ванилата.
- Во тавче со димензии 20×30 се става половина од сувите состојки, убаво се мазни и над нив се става филот со вишни.
- Потоа над вишните се става другата половина од сувите состојки.
- Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути.
- Одозгора се посипува со шеќерна глазура од шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во