Рецепти
Посна мусака
Посна, вегетаријанска мусака со праз, печурки и компири
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1,5 Килограм)
Праз(5 )
Брашно(5 Супени лажици)
Газирана вода(800 Милилитри)
Гриз(1 Кафена лажица)
Свежи шампињони(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Празот исечкајте го ситно и ставете го во тава со малку газирана вода. Посолете го и оставете го да се динста на тивко додека омекне. Постепено додавајте од газираната вода по потреба.
- Додајте ги сечканите печурки и зачинете со бибер, вегета, оригано, буковец, црвен пипер.
- Компирите излупете ги и исечете ги на кругови.
- Во тепсијата во која ќе ја правите мусаката наросете гриз, па наредете од круговите компири и одозгора ставете половина од филот.
- Настрана во длабок сад ставете го брашното и една чаша газирана вода, па со половина од течноста прелијте врз филот.
- Одозгора наредете повторно компири, останатиот фил и останатата вода со брашно.
- На крај прелијте со газираната вода и ставете ја мусаката да се пече во рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во