Рецепти
Посна мусака Ана Ѓорова

Посна, вегетаријанска мусака со праз, печурки и компири

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(1,5 Килограм)

Праз(5 )

Брашно(5 Супени лажици)

Газирана вода(800 Милилитри)

Гриз(1 Кафена лажица)

Свежи шампињони(400 Грама)

Сол

Суво оригано

Бибер

Црвен пипер

Буковец

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Празот исечкајте го ситно и ставете го во тава со малку газирана вода. Посолете го и оставете го да се динста на тивко додека омекне. Постепено додавајте од газираната вода по потреба.
  2. Додајте ги сечканите печурки и зачинете со бибер, вегета, оригано, буковец, црвен пипер.
  3. Компирите излупете ги и исечете ги на кругови.
  4. Во тепсијата во која ќе ја правите мусаката наросете гриз, па наредете од круговите компири и одозгора ставете половина од филот.
  5. Настрана во длабок сад ставете го брашното и една чаша газирана вода, па со половина од течноста прелијте врз филот.
  6. Одозгора наредете повторно компири, останатиот фил и останатата вода со брашно.
  7. На крај прелијте со газираната вода и ставете ја мусаката да се пече во рерна.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: