Рецепти
Проја со спанаќ (посно)
Балкански рецепт за посна проја со пченкарно брашно и спанаќ. Одлична за со чаша јогурт и сирење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченкарно брашно(700 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Масло(1 Чаша)
Спанаќ(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Се замесува тесто од пченкарното брашно, прашакот за печење, маслото, солта и малку вода. Половина од тестото се става во намастен плех или тепсија.
- Спанаќот се мие убаво и чисти, се сечка и се пропржува на масло. Малку се посолува и се остава да се олади.
- Откако спанаќот ќе се олади, се става врз кората, рамномерно се распоредува и врз него се става остатокот од тестото.
- Пројата се пече на умерена температура околу 1 час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во