Рецепти
Сарма од кисела зелка (посно) Ана Ѓорова

Вкусни и посни сарми со фил од мелени ореви и ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(4-5 Главици)

Кисела зелка(1 главица од 2 килограми )

Масло(7 Супени лажици)

Ориз(1 Чаша)

Црвен пипер

Мелени ореви(100 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Зелката се чисти, се одделуваат листовите и се сечат на половинки.
  2. Филот за сармата се подготвува на следниот начин: кромидот ситно се сечка и се пропржува во 5 лажици загреано масло. Откако ќе омекне кромидот, се додава оризот и се пропржува, додавајќи по малку вода за оризот да не загори. Се меша со дрвена лажица додека се пржи за да не се залепи.
  3. Откако и оризот ќе омекне, се додава малку црвен пипер, се пропржува и кога ќе се тргне од огнот се додаваат мелените ореви и сè убаво се промешува.
  4. Сармите се подготвуваат од листовите кисела зелка, се полнат со филот и се виткаат. Потоа се редат во лонец и се преливаат со толку вода колку да се покријат сармите, а потоа се варат.
  5. Од 2 лажици масло, 2 лажици брашно и малку црвен пипер се прави запршка, па се става со сармите. Одвреме навреме лонецот се протресува и се посолува по вкус.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: