Рецепти
Сарма од кисела зелка (посно) Ана Ѓорова

Вкусни и посни сарми со фил од мелени ореви и ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(4-5 Главици)

Кисела зелка(1 главица од 2 килограми )

Масло(7 Супени лажици)

Ориз(1 Чаша)

Црвен пипер

Мелени ореви(100 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Зелката се чисти, се одделуваат листовите и се сечат на половинки.
  2. Филот за сармата се подготвува на следниот начин: кромидот ситно се сечка и се пропржува во 5 лажици загреано масло. Откако ќе омекне кромидот, се додава оризот и се пропржува, додавајќи по малку вода за оризот да не загори. Се меша со дрвена лажица додека се пржи за да не се залепи.
  3. Откако и оризот ќе омекне, се додава малку црвен пипер, се пропржува и кога ќе се тргне од огнот се додаваат мелените ореви и сè убаво се промешува.
  4. Сармите се подготвуваат од листовите кисела зелка, се полнат со филот и се виткаат. Потоа се редат во лонец и се преливаат со толку вода колку да се покријат сармите, а потоа се варат.
  5. Од 2 лажици масло, 2 лажици брашно и малку црвен пипер се прави запршка, па се става со сармите. Одвреме навреме лонецот се протресува и се посолува по вкус.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: