Рецепти
Сарма од кисела зелка (посно)
Вкусни и посни сарми со фил од мелени ореви и ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(4-5 Главици)
Кисела зелка(1 главица од 2 килограми )
Масло(7 Супени лажици)
Ориз(1 Чаша)
Мелени ореви(100 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Зелката се чисти, се одделуваат листовите и се сечат на половинки.
- Филот за сармата се подготвува на следниот начин: кромидот ситно се сечка и се пропржува во 5 лажици загреано масло. Откако ќе омекне кромидот, се додава оризот и се пропржува, додавајќи по малку вода за оризот да не загори. Се меша со дрвена лажица додека се пржи за да не се залепи.
- Откако и оризот ќе омекне, се додава малку црвен пипер, се пропржува и кога ќе се тргне од огнот се додаваат мелените ореви и сè убаво се промешува.
- Сармите се подготвуваат од листовите кисела зелка, се полнат со филот и се виткаат. Потоа се редат во лонец и се преливаат со толку вода колку да се покријат сармите, а потоа се варат.
- Од 2 лажици масло, 2 лажици брашно и малку црвен пипер се прави запршка, па се става со сармите. Одвреме навреме лонецот се протресува и се посолува по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во