Рецепти
Турлитава (посно) Ана Ристеска

Традиционално македонско посно јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Сите состојки ги сечкаме ситно, кромидот на ситни парчиња, тиквичката и модриот патлиџан на коцки, морковите се рендаат, пиперките на парченца, доматите може да ги исечкаме или да ги изрендаме.
  2. Во намрсена тава, се ставаат да се пржат кромидот и изренданите моркови и се пропржува, потоа се додаваат и преостанатите ситно исечкани состојки да се пропржат.
  3. Се пропржува убаво, па се додаваат на крајот зачините, се налева со вода и се наросуваат со ситно сечкан магдонос.
  4. Целата оваа смеса се става во тава да се потпече. Одозгора тавата се покрива со фолија и се пече на 200 степени околу 1 час. Потоа, се вади фолијата и се потпекува уште 10 минути, па се послужува.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: