Рецепти
Турлитава (посно) Ана Ристеска

Традиционално македонско посно јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Сите состојки ги сечкаме ситно, кромидот на ситни парчиња, тиквичката и модриот патлиџан на коцки, морковите се рендаат, пиперките на парченца, доматите може да ги исечкаме или да ги изрендаме.
  2. Во намрсена тава, се ставаат да се пржат кромидот и изренданите моркови и се пропржува, потоа се додаваат и преостанатите ситно исечкани состојки да се пропржат.
  3. Се пропржува убаво, па се додаваат на крајот зачините, се налева со вода и се наросуваат со ситно сечкан магдонос.
  4. Целата оваа смеса се става во тава да се потпече. Одозгора тавата се покрива со фолија и се пече на 200 степени околу 1 час. Потоа, се вади фолијата и се потпекува уште 10 минути, па се послужува.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: