Рецепти
Турлитава (посно)
Традиционално македонско посно јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(2 Главици)
Тиквичка(1 )
Модар патлиџан(1 )
Морков(2 )
Домат(2 )
Зелена пиперка(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Сите состојки ги сечкаме ситно, кромидот на ситни парчиња, тиквичката и модриот патлиџан на коцки, морковите се рендаат, пиперките на парченца, доматите може да ги исечкаме или да ги изрендаме.
- Во намрсена тава, се ставаат да се пржат кромидот и изренданите моркови и се пропржува, потоа се додаваат и преостанатите ситно исечкани состојки да се пропржат.
- Се пропржува убаво, па се додаваат на крајот зачините, се налева со вода и се наросуваат со ситно сечкан магдонос.
- Целата оваа смеса се става во тава да се потпече. Одозгора тавата се покрива со фолија и се пече на 200 степени околу 1 час. Потоа, се вади фолијата и се потпекува уште 10 минути, па се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во